Calendar ortodox 8 septembrie. Naşterea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători ale anului
Anul Nou bisericesc începe la 1 septembrie, iar cea mai mare sărbătoare este Naşterea Sfintei Fecioare Maria, unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, pe 8 septembrie, cunoscută în popor şi sub denumirea de Sfânta Maria Mică.
Despre primii ani din viaţa Fecioarei Maria aflăm din Proto-evanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creştină, scrisă în jurul anului 140. Potrivit însemnărilor, viaţa Sfintei a fost ea însăşi o minune, părinţii ei fiind la vârsta a treia când au conceput-o.
Miracolul s-a produs după zile de rugăciune şi post
Părinţii Sfintei Maria, Ioachim şi Ana, îşi doreau foarte mult un copil, dar bucuria de a deveni părinţi a venit după mulţi ani. Amândoi se trăgeau din Bethleem, din neamul lui David, seminţia lui Iuda. La 30 de ani, Ioachim o ia de nevastă pe Ana, care avea 20 de ani. În acele vre-muri, era o ruşine să nu ai copii, cuplurile fără urmaşi fiind desconsi-derate de familie şi de prieteni, atât în public, cât şi la templu. Au trecut ani, dar minunea înceta să apară. Atunci, ei au decis să se roage mai mult şi să ţină post îndelungat. „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc în munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da şi nouă un copil. Nu-l vom ţine pentru noi, ci i-l vom oferi Lui. Al Lui să fie!“, i-a zis Ioachim soţiei sale Ana. La 40 de zile după aceea, Îngerul Gavriil le-a vestit că rugile lor au fost ascultate şi că vor primi un copil, care va fi alesul Domnului. Ana trecuse de 60 de ani, iar Ioachim, de 70 de ani, când s-a născut Maria. Aşa cum au promis, părin-ţii şi-au încredinţat fiica celor sfinte. Când Maria a împlinit trei ani, au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani.
Datini străvechi
În popor, se spune că, începând cu sărbătoarea Sfintei Maria Mică, păsările migratoare îşi iau zborul spre ţări mai calde, iar insectele intră în pământ ca să se ascundă de frig. În unele zone, oamenii cred că dacă plouă pe 8 septembrie, toamna va fi mohorâtă, iar dacă ziua va fi însorită, toamna va fi frumoasă. De asemenea, sărbătoarea prevesteşte începutul lucrărilor la câmp: bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului. Po-trivit tradiţiei populare, în această zi nu se fac treburi în gospodărie, nu se spală rufe şi nu se face curăţenie, ca să nu atragi răul în casă.
Puterea rugăciunii în ziua de 8 septembrie
Maica Domnului este considerată de creştini apără-toarea celor mâhniţi. La icoana ei se roagă adesea mamele şi copiii necăjiţi, agresaţi sau alungaţi. Se mai spune că Fecioa-ra Maria ocroteşte familia, binecuvântându-i pe soţi, dar şi pe fraţi, copii, ca să trăiască în pace şi înţelegere. Naşterea Sfintei în data de 8 septembrie marchează hotarul dintre vară şi toamnă, în tradiţia populară fiind cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii. Nu întâmplător, cifra 8 simbolizează veşnicia, sem-nul infinitului. În Antichitate, egiptenii considerau cifra 8 semnul echilibrului, iar pentru greci era simbolul iubirii şi al prieteniei.
Sursă foto: doxologia.ro