Când e interzis la nunţi, botezuri şi parastase

29 august 2014   Spiritualitate

Aducerea pe lume a unui copil, unirea destinului cu alesul inimii şi moartea unei persoane dragi sunt momente care fac parte din viaţa noastră. Şi pentru a ne bucura la o nuntă sau de un botez şi pentru a ne aminti de cei care au părăsit această lume, trebuie să respectăm rânduielile Bisericii.

Cununiile au loc după porunca Bisericii

Unul dintre cele mai emoţionante momente este căsătoria. În cadrul ceremoniei religioase mirii fac un legământ sacru şi primesc binecuvântarea lui Dumnezeu,pentru a-şi începe viaţa de familie. Pentru a nu avea probleme în ceea ce priveşte acceptul Bisericii cei care doresc să se căsătorească trebuie să opteze să facă nuntă în zilele în care se pot săvârşi slujbele de cununie. În general,nu se fac nunţi în cele patru posturi şi în toate zilele de post de peste an,în ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti,de la lăsatul sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Tomei şi în perioada de la Crăciun până la Bobotează.

Citeşte şi:

5 moduri prin care-ţi sabotezi căsătoria

Obiceiuri ale botezului

Când nu se face botezul

Creştinarea nou-născutului este prima ceremonie importantă din viaţa acestuia. Prin botez,celui mic i se iartă păcatul strămoşesc şi este primit în rândul creştinilor. De regulă,bebeluşul este botezat după 40 de zile,deoarece mama nu are voie să intre în biserică. Conform tradiţiei creştine copiii nu pot fi creştinaţi în posturile de peste an,în zilele Praznicelor împărăteşti şi nici în ajunul acestora,în săptămâna lăsatului sec de carne,în Săptămâna Luminată,în perioada de la Crăciun până la Bobotează.

Când nu se ţin parastase

Zilele de pomenire sunt momente în care ne amintim de cei răposaţi. Acestea trebuie respectate,pentru a întreţine viu cultul morţilor. Nu se fac parastase:

  • În duminicile de peste an,pentru că această zi aminteşte de ziua Învierii Domnului,zi a bucuriei,nu a tristeţii;
  •  În cele douăsprezece zile dintre Naşterea şi Botezul Domnului;
  •   În perioada de la lăsatul secului de carne până la sâmbăta întâi din Postul Mare;
  •  Din sâmbăta Floriilor până la Duminica Tomii;
  • La praznicele împărăteşti sau la sărbătorile mari.
Mai multe