Ce este Taina Cununiei?

10 iunie 2011   Spiritualitate

Începe o vară a nunţilor şi multe cupluri aflate la început de drum îşi consfinţesc legătura la Biserică, într-un ceremonial religios încărcat de semnificaţii.

Cununia este pentru creştini Sfânta Taină prin care mirele şi mireasa îşi mărturisesc în faţa preotului dorinţa de a trăi împreună în iubire,pentru a avea copii şi pentru a se ajuta reciproc.

Ceremonia religioasă are rolul de a le împărtăşi harul dumnezeiesc,întărind astfel şi înălţând însoţirea mirilor,într-una desăvârşită şi curată. În România,tinerii care doresc să se căsătorească trebuie să îndeplinească cerinţele căsătoriei civile şi apoi pot primi taina cununiei în biserică.Când a fost întemeiată Taina Nunţii?

În tradiţia creştină,se spune că Taina Nunţii a fost întemeiată de Dumnezeu încă de la începutul omenirii,în rai. Când l-a zidit pe om,a dat căsătoriei statutul de aşezământ natural,legat de sufletul omului,dar şi de originea lui divină,instituit prin cuvintele«Şi a zis Domnul Dumnezeu:Nu este bine să fie omul singur,să-i facem ajutor asemenea lui».

Dumnezeu a binecuvântat însoţirea bărbatului cu femeia,zicând:

Chiar Mântuitorul ne-a arătat cum trebuie să fie căsătoria creştină:ea poate avea loc numai între bărbat şi o singură femeie,neîngăduind despărţirea lor sau divorţul decât pentru păcatul adulterului,adică al călcării fidelităţii conjugale.

Cea mai importantă parte a Sfintei Taine este punerea cununiilor pe capetele mirilor. Preotul face de trei ori semnul crucii cu cununiile în faţa mirilor,rostind cuvintele

Cununiile au forma coroanelor cu care se încununează regii şi împăraţii. Ele reprezintă podoaba,cinstea şi răsplata care se aduce curăţeniei şi fecioriei. Mirii sunt încununaţi ca nişte regi care au puterea de a da viaţă,de a naşte copii.

Paharul de vin din ritualul religios simbolizează bucuria nunţii,unirea într-un cuget şi menirea comună a viitorilor soţi. Înconjurarea mesei de trei ori închipuie bucuria nunţii.

«Umple casa noastră,Doamne,de toate bunătăţile cele de pe Pământ şi ne învredniceşte să petrecem împreună vieţuirea noastră fără de prihană,ca să sporim spre tot lucrul bun,de folos Patriei şi Ţie bineplăcut. Păzeşte-ne întru toate zilele vieţii noastre,ca să plinim cu inima curată poruncile Tale şi să lăudăm şi să preamărim Preacinstitul şi de mare cuviinţă numele Tău.»

Când NU se pot face nunţi?

Taina Cununiei se săvârşeşte în zilele de sărbătoare,după Sfânta Liturghie. Potrivit poruncii a noua a Bisericii,nu se pot face nunţi în cele patru posturi de peste an şi în zilele de post din cursul anului,în Ziua Crucii (14 septembrie),Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august),în Săptămâna brânzei,socotită ca vreme de pregatire pentru post,în Săptămâna Luminată,în Duminica Rusaliilor şi în răstimpul dintre Crăciun şi Anul Nou.

Mai multe