Ce înseamnă „a reuşi în viaţă“?

14 noiembrie 2018   Spiritualitate

Ce înseamnă pentru tine să reuşeşti în viaţă? Să ai o  carieră de succes, o familie fericită, să-ţi îndeplineşti un vis? Lista poate continua, pentru că fiecare vede reuşita în felul său. Nu există o reţetă miraculoasă care să ne deschidă toate uşile, dar reuşita e, în principiu, la îndemâna oricui.

De multe ori suntem tentaţi să credem că pentru a reuşi în viaţă ai nevoie de un anumit talent sau dar. Îi privim pe alţii care au succes cu admiraţie sau cu invidie, dar uităm cel mai importat lucru: să ne testăm şi, dacă e nevoie, să ne dezvoltăm propriile aptitudini. Dar, dacă privim lucrurile un pic mai optimist, ne vom da seama că fiecare dintre noi se poate realiza aşa cum doreşte.

Propune-ţi un scop şi luptă pentru el

Imaginează-ţi că eşti într-o barcă şi ai doar o vâslă. La un moment dat, din cauza curentului, te învârţi în loc şi nu mai poţi să ajungi la mal. Exact aşa se întâmplă şi cu planurile tale, care nu pot fi duse la bun sfârşit dacă nu ai două ingrediente cheie: ideea şi munca. Degeaba vei avea idei, dacă nu vei da din coate pentru a le realiza. Tot aşa, ai putea să munceşti cu sârg, fără rezultate palpabile, dacă ideea ta nu este gândită şi analizată foarte bine. Ca să-ţi fie şi mai uşor, nu te apuca de multe sarcini deodată, pentru că la un moment dat vei pierde din concentrare. Fă totul în ordinea priorităţilor.

Nu lăsa lenea să-ţi pună beţe-n roate

Observi în jurul tău oameni cu o inteligenţă uimitoare şi consideri că fix asta i-a propulsat pe podiumul succesului. În realitate, există calităţi mult mai importante care aduc succesul. Este vorba despre hărnicie şi perseverenţă. Oamenii ajung foarte sus doar dacă muncesc cu tenacitate pentru realizarea scopurilor lor. Nu lăsa lenea să-ţi pună beţe-n roate! Învaţă mai multe limbi străine, participă la cursurile pe care le consideri utile, practică un sport. Toate acestea îţi vor prinde bine la un moment dat.

Succesul se câştigă prin sacrificiu

Adesea regretăm că nu am luat decizia cea bună -  că nu ne-am căsătorit cu bărbatul potrivit, că am ales jobul cel mai stresant etc. Dezamăgirile te împiedică să mergi mai departe? Este normal să faci greşeli, important este să nu le repeţi. Pentru a reuşi în viaţă trebuie să-i depăşeşti şi greutăţile. Acest lucru l-am învăţat de la bunica mea, care a construit o casă din temelii cu propriile mâini şi a născut 8 copii. La 85 de ani ea spune că reuşita în viaţă depinde de capacitatea fiecăruia de a face sacrificii. E adevărat că nu toţi oamenii sunt la fel, nu toţi dau dovadă de abnegaţie, însă nimeni nu ne împiedică să încercăm.

Depăşeşte-ţi limitele!

Toţi avem o lista de temeri care ne împiedică să ne realizăm. O voce interioară care ne pune sub semnul întrebării talentele şi capacităţile. Acest pesimism care te îngheaţă şi te împiedică să evoluezi trebuie depăşit. În primul rând, debarasează-te de prejudecăţi şi de emoţii negative. Aminteşte-ţi de reuşitele tale din trecut şi aplică lucrurile pe care le-ai învăţat în proiectele din prezent. Să nu-ţi fie teamă de provocări şi nici de posibilitatea unui eşec. Unele circumstanţe din viaţă nu depind de tine. O concediere îţi poate lăsa un gust amar, dar în acelaşi timp te provoacă la noi încercări, la dorinţa de a progresa. O dezamăgire în dragoste, la fel, nu trebuie privită ca un eşec personal. Un moment dificil poate deveni constructiv: afli ceva nou despre tine şi-ţi reorganizezi priorităţile.

Mai multe