Ce nu ai voie să faci în Postul Sfintei Marii

1 august 2016   Spiritualitate

Astăzi, credincioşii intră în postul Adormirii Maicii Domnului, un post care ţine două săptămâni, până pe 15 august. Iată ce tradiţii şi obiceiuri să respecţi în Postul Sfintei Marii!

Este cea mai importantă sărbătoare religioasă a verii deoarece în această zi credincioşii îşi aduceau aminte de moartea,îngroparea,învierea şi ridicarea la cer a Maicii Domnului. În zilele de luni,miercuri şi vineri,este bine să mâncăm doar alimente uscate. În celelalte zile,marţi şi joi se mănâncă fără ulei,iar sâmbătă şi duminică este dezlegare la untdelemn şi vin.

Se dă de pomană

În prima zi de post,femeile culegeau primii struguri ai anului şi mergeau cu ei la biserică,unde îi împărţeau împreună cu alte fructe de sezon. Mai târziu,mergeau la cimitir unde dădeau cu tămâie mormintele. Pentru sporul casei,linişte şi sănătate,credincioşii obişnuiau să ţină tot postul,să nu consume alimente interzise,ulei sau băuturi alcoolice. Femeile însărcinate,care-şi doreau o naştere uşoară ţineau post şi se rugau la Maica Domnului,protectoarea lor.

Tradiţii din popor

Doar până pe 14 august gospodarii mai aveau voie să poarte pălăria de vară,urmând ca după 15 august ei să o schimbe cu o căciulă. De asemenea,în perioada postului nu era bine să te tunzi,deoarece astfel îl bucurai pe diavol. Ciobanii se pregăteau să coboare cu oile de la munte,deoarece toamna se apropia cu paşi repezi. În perioada postului era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apa răurilor de munte.

Se culeg florile

Tinerele de măritat mergeau pe câmp şi strângeau ultimele flori ale verii,cu care se îmbodobeau pentru a-şi atrage aleşii. Tot acum se culeg şi florile medicinale de sezon,care se puneau la uscat. Se spune că dacă acestea se culeg după postul Sfintei Marii nu mai au aceleaşi putere tămăduitoare. Focul în sobă trebuia făcut cât mai rar,deoarece flăcările atrăgeu diavolii către casă,care aduceau boala şi ghinionul.

Mai multe