Cu dragoste, de Sfântul Valentin

14 februarie 2018   Spiritualitate

Câte nu s-au scris şi se vor mai scrie în numele iubirii? Cunoscută sub numele de Ziua Îndrăgostiţilor sau Sfântul Valentin, data de 14 februarie are o semnificaţie aparte pentru cuplurile din întreaga lume.

Gesturi romantice din trecut

Care e originea Zilei Îndrăgostiţilor? Poate că sărbătoarea face trimitere la faptul că romanii se bucurau, în perioada 13-15 februarie, de Lupercalia, un festival al fertilităţii. Sau poate că îşi trage rădăcinile dintr-un episod din trecut, când împăratul Claudius al II-lea le interzisese soldaţilor romani să se căsătorească. Episcopul Valentin a încălcat interdicţia şi a oficiat căsătorii în secret. Întemniţat, prelatul s-ar fi îndrăgostit de fiica unuia dintre paznici şi i-a trimis o scrisoare la finalul căreia s-a semnat „de la Valentinul tău”. Epistola a dat startul mesajelor romantice, din toată lumea.

În numele iubirii

Prima felicitare scrisă pe pergament datează din 1415, când închis în Turnul Londrei, Ducele de Orléans îi scria soţiei sale: Je suis desja d'amour tanné, Ma tres doulce Valentinée. (Sunt obosit de iubire, draga mea Valentina). Această scrisoare este păstrată astăzi în colecţia de manuscrise ale bibliotecii naţională a Marii Britanii, British Library. Tot aici se găseşte şi prima scrisoare în limba engleză, trimisă cu ocazia Sfântului Valentin, ce datează din 1477. Aceasta a fost trimisă de o anume Margery Brews logodnicului ei, John Paston. Ani mai târziu, felicitările au început să fie decorate cu inimioare şi simboluri romantice, fiind lăsate destinatarului în cutia poştală sau în faţa casei.

Când păsările îşi fac cuib

La noi, sărbătoarea tradiţională dedicată iubirii se numeşte, după cum bine ştii, Dragobete, şi este celebrată pe 24 februarie. Dragobete este un personaj din folclorul românesc, despre care legenda spune că ar fi fost fiul Babei Dochia – un bărbat chipeş şi iubăreţ, care umblă prin pădure şi sărută fiecare fată pe care o întâlneşte în cale. Pe 24 februarie, se spune că păsările care nu migrează se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să îşi construiască cuiburile în care îşi vor creşte puii. Cele care nu s-au împerecheat rămân stinghere până anul următor.

Săruturi pentru noroc

Tradiţiile de Dragobete se mai păstrează şi astăzi în unele sate, acolo unde băieţii şi fetele se sărută pentru a avea noroc în dragoste. Pe vremuri, dacă vremea era frumoasă, fetele şi flăcăii se adunau, jucau, schimbau cuvinte dulci şi culegeau primele flori ale primăverii. Din zăpada netopită până la Dragobete, fetele păstrau apa şi îşi curăţau faţa, în speranţa că vor dobândi frumuseţea veşnică.

Ştiai că...

... în epoca victoriană, felicitările trimise de Ziua Îndrăgostiţilor nu erau semnate? Se credea că cele cu semnătură poartă ghinion.  

... în lume, de Sf. Valentin, se trimit circa un miliard de felicitări de dragoste? Învăţătoarele primesc cele mai multe felicitări, urmate de copii, de mame şi de soţii.

... circa 220.000 de cereri în căsătorie au loc anual, pe 14 februarie?

... de Ziua Îndrăgostiţilor, oraşul italian Verona primeşte circa 1.000 de scrisori de dragoste? Epistolele sunt adresate Julietei, personajul shakespearian care şi-a dat inima, pentru veşnicie, iubitului ei Romeo.

... chiar şi animalele de companie primesc atenţii, comestibile sau nu, pe 14 februarie? Circa 9 milioane de americani cumpără cadouri pentru prietenii lor cu 4 lăbuţe.

Calendar religios

9-15 februarie

10 februarie

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, făcător de minuni şi tămăduitor.

Ortodocşii şi greco-catolicii îl prăznuiesc împreună pe Sfântul Ierarh Vlasie, Episcopul Sevastiei.

În această zi sfântă, romano-catolicii îşi amintesc de Sfântul Cuvios Martinian.

Mai multe