Cum să dai putere rugăciunii
Am auzit de minuni făcute prin rugăciune. Totuşi, de ce nu se întâmplă şi în viaţa noastră? Să fie doar poveşti?
O pildă de viaţă
Cititoarea noastră Lenuţa Papiş,din Iaşi,a trecut prin multe încercări,dar i-a fost dat să vadă şi rezultatele miraculoase ale rugăciunii. După o sarcină dusă foarte greu,a născut o fetiţă care a murit la patru luni de la naştere.
A suferit foarte mult dar,ne scrie,„nu m-am descurajat şi am crezut mereu în puterea şi minunile lui Dumnezeu”.
S-a rugat timp de doi ani la Maica Domnului să o întărească şi să o lumineze şi,la 39 de ani,când nu mai spera să devină din nou mamă,a aflat că urma să aibă un copil. S-a rugat în continuare şi şi-a pus viaţa în Mâinile Domnului.
A născut la termen o fetiţă sănătoasă,care are acum 18 ani şi este bucuria părinţilor ei.
Un mic îndreptar de rugăciune
Dar de ce se întâmplă,uneori,să ne rugăm,iar Cerul să rămână mut? Părintele Arsenie Boca a scris despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească rugăciunea pentru a fi eficientă:
Ne trebuie,în primul rând,smerenie,pentru a fi conştienţi că nu merităm nimic,dar că,prin mila Domnului,vom primi ceea ce cerem.
Avem nevoie apoi de râvnă şi dorinţă intensă de a ne ruga. Iar lucrul pe care trebuie să-l căutăm mai întâi este să fim pe placul lui Dumnezeu şi să credem în „facă-Se voia Ta”,pentru că El ştie cu adevărat şi doreşte ceea ce este mai bine pentru noi. „Adevărata rugăciune este a dori ceea ce doreşte Dumnezeu şi a împlini voinţa Lui în toate acţiunile noastre”.
Un alt element esenţial al rugăciunii este credinţa. Trebuie să fim convinşi că Dumnezeu poate şi vrea să asculte cererea noastră. În Evanghelii,Iisus îi întreabă de multe ori pe oamenii care îi cer ajutorul dacă cred că-i poate vindeca,iar unora le spune:„Fie după credinţa ta”.
Rugăciunea trebuie să fie perseverentă. Uneori este nevoie de multă râvnă în rugăciune până să obţinem ceva. Părintele spune că aceasta se întâmplă pentru că rugăciunea pe care o facem noi nu este perfectă şi are nevoie de timp pentru a se desăvârşi.
Pe de altă parte,rugăciunea noastră ar trebui să urmărească un scop nobil şi măreţ,nu ceva de moment,trecător şi fără valoare. Un alt motiv pentru care oamenilor nu le sunt ascultate imediat rugăciunile este că s-ar mândri şi ar crede că Dumnezeu le îndeplineşte dorinţele pentru că sunt merituoşi.
Părintele Arsenie mai spunea că rugăciunea trebuie făcută cu sacrificiu,pentru că este în Numele Domnului Iisus,a cărui viaţă a fost un lung şir de suferinţe.
Astfel,trebuie să „acceptăm cu mărinimie încercările zilnice,să nu mai fim impulsivi”,să ne ferim de păcat,„să-I făgăduim lui Dumnezeu că ne vom abţine de la o satisfacţie la care ţinem foarte mult,pentru ca rugăciunea noastră să fie primită”.
Rugăciunea devine familiară şi uşor de făcut atunci când este zilnică. Puterea obişnuinţei îi dă uşurinţă.
Credinţă şi perseverenţă
Rugăciunea este întotdeauna eficientă dacă o facem cu credinţă. Părintele Arsenie Boca le spunea credincioşilor că,„dacă cineva Îl iubeşte şi Îl caută cu toată inima pe Dumnezeu prin rugăciune,este dornic în mod sincer de a afla adevărul cu credinţă şi,mai ales,cu perseverenţă,va vedea miracole în viaţa lui”.
Cuvintele părintelui au rămas un exemplu de urmat şi pentru noi şi sunt la fel de actuale.