Cum te pregăteşti să fii naşă

24 martie 2011   Spiritualitate

Naşii de cununie sau de botez sunt încă personaje-cheie în viaţa de familie. Dar, ca să obţii această calitate, trebuie să te pregăteşti. Ştii cum?

Pe aceeaşi temă:

Cum te pregăteşti să devii soacră

PRACTIC:5 idei de cadouri

Nuntă ca-n poveşti cu bani puţini

Naşii de cununie sunt consideraţi părinţii spirituali ai mirilor. Ei trebuie să fie un model de urmat pentru tânăra familie şi un sprijin. De aceea,preotul sfătuieşte tinerii căsătoriţi ca,atunci când au neînţelegeri,să se adreseze naşilor,pentru că părinţii ar putea fi părtinitori şi nu sunt buni mediatori. Reguli pentru cununie

Pentru a putea cununa,trebuie să fii creştin ortodox şi cununat religios. Dar,cel mai important,este să fii aproape de Dumnezeu,căci în Canoanele bisericeşti scrie astfel:„Naşul să fie ortodox şi iubitor de Dumnezeu”.

Viitorii naşi trebuie să aducă la biserică,în ziua cununiei,verighetele mirilor,certificatul de căsătorie (fără dovada că sunt căsătoriţi nu se poate oficia cununia) şi lumânările.

Singura slujbă pentru care nu este nevoie de certificat este slujba de logodnă. Aceasta se face de obicei în prima parte a slujbei de cununie,dar poate fi făcută şi când tinerii vor doar să se logodească,iar căsătoria să se facă mai târziu.

Ghid pentru botez

În mod normal,naşii de cununie vor boteza copiii celor pe care i-au cununat,iar copiii naşilor îi vor cununa pe copiii finilor. Rolul naşilor de botez este de a rosti răspunsurile şi a face mărturisirea de credinţă în locul şi în numele celui care se botează.

Naşii îşi iau angajamentul în faţa lui Dumnezeu şi al Bisericii că pruncul va fi crescut ca un adevărat creştin,iar naşii devin părinţii spirituali ai pruncului. În religia ortodoxă,naşul trebuie să fie botezat creştin ortodox,de acelaşi sex cu cel pe care îl botează şi să ştie Crezul,pe care îl va spune în locul pruncului. Dacă cel botezat este un adult,va spune singur Crezul. Finul este dator să-l asculte şi să-l respecte pe naş ca pe părinţii săi.

Rânduiala cere să fie un singur naş pentru cel botezat. Relaţia naş-fin constituie rudenie spirituală ca între părinţi şi copii. Pentru botez,naşul va aduce la biserică un prosop,lumânarea şi uleiul care va fi sfinţit de preot. Cu acest ulei se unge copilul,la baia de a doua zi,în locurile în care a fost uns cu mir la slujba de botez.

Mai multe