Datini şi obiceiuri de «Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul»

29 august 2011   Spiritualitate

La 29 august, când este orânduită ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc, care se încheie la data de 31 august, creştinătatea prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

La acest praznic de doliu şi post aspru se face pomenirea morţii martirice a Sfântului Ioan Botezătorul. Cunoscut şi sub denumirea de Inaintemergătorul Domnului,Ioan,cel mai mare dintre profeţi,a mărturist venirea lui Hristos. Praznicul îl cinsteşte cu laudele cuvenite pe Sf. Ioan Botezătorul,cel mai mare postitor şi rugător dintre oameni,pe apostolul pocăinţei,care mustra cu asprime pe cărturari şi farisei,numindu-i năprârci şi pui de şerpi. Ioan a fost profetul care striga în pustiu:„Pocăiţi-vă,că s-a apropiat împărăţia cerurilor." (Matei 3,2).

Pentru Ioan cea mai importantă şcoală de formare duhovnicească, de propovăduitor al pocăinţei şi de botezător al lui Iisus a fost pustiul Iodanului. Cuvântul Sf. Ioan era îndrăzneţ, tăia ca o sabie păcatul. El nu l-a cruţat nici pe regele Irod Antipa, tetrahul Galileii, pentru păcatul său, pentru adulterul cu Irodiada, soţia fratelui său, Filip. Au rămas vestite în istoria creştinismului vorbele sale moralizatoare: „Nu ţi se cade ţie să ai de soţie pe femeia lui Filip, fratele tău!"

Citeşte mai multe pe click.ro

Mai multe