De ce femeile nu sunt primite în altar
În bisericile ortodoxe, femeile nu au voie în altar. Această interdicţie poate fi „încălcată“ în anumite circumstanţe. Iată de ce femeile nu sunt primite în altar şi când au totuşi posibilitatea de a ajunge dincolo de Catapeteasmă!
Orice lăcaş de cult cuprinde pronaosul,naosul şi altarul. În primele două stau credincioşii,în timp ce în Sfântul Altar nu au voie decât preoţii.
De ce femeile nu sunt primite în altar:Pe vremuri doar arhiereul intra în altar
Până în secolul al XII-lea,doar clericii care slujeau puteau sta în Sfântul Altar. Mai târziu,şi mirienii puteau să intre în Altar,dar acest lucru se întâmpla doar cu binecuvântarea preotului. În Vechiul Testament se precizează că doar arhiereul intra în Sfântul Altar şi asta se întâmpla doar o singură dată pe an.
De ce femeile nu sunt primite în altar:Femeile nu pot îndeplini funcţii sacerdotale
În cadrul botezului,copilul de parte bărbătească este introdus în Sfântul Altar. În schimb,fetelor nu li se permite accesul în Sfântul Altar,ci sunt doar închinate la sfintele icoane. Preotul înconjoară Sfânta Masă cu pruncul de parte bărbătească,întrucât el poate primi Sfânta Taină a Hirotoniei,(toţi cei cei vor să devină preoţi sunt introduşi în Sfântul Altar şi înconjoară Sfânta Masă).
De ce femeile nu sunt primite în altar:Călugăriţele pot intra în altar
Potrivit canonului 44 de la Laodiceea,„nu se cuvine ca femeia să intre în altar“. Dar,conform canonului 15 al Sfântului Nichifor Mărturisitorul,patriarhul Constantinopolului,călugăriţele pot intra în Sfântul Altar pentru a aprinde lumânări şi candele,şi să se îngrijească de el,dar numai cu binecuvântarea stareţei mănăstirii. În rest,femeile pot intra în Sfântul Altar,doar când bisericile se sfinţesc.
De ce femeile nu sunt primite în altar:Cum se face intrarea în Sfântul Altar
Cel care intră în Sfântul Altar trebuie mai întâi să se închine. După ce sărută uşa diaconească,trebuie să facă trei mătănii înspre Sfânta Masă. Clericii care intră în Sfântul Altar trebuie să sărute Sfânta Evanghelie,Sfânta Cruce şi Sfânta Masă. Diaconul trebuie să sărute doar colţul mesei,iar credinciosul face doar cele trei mătănii înspre Sfânta Masă.