Deniile te îndeamnă la primenire sufletească

9 aprilie 2017   Spiritualitate

Odată cu sărbătoarea Floriilor, se deschide cea mai importantă perioadă de dinaintea Paştilor, Săptămâna Patimilor. Slujbele speciale săvârşite în timpul rămas până la Învierea Domnului te ajută să te pregăteşti şi să te primeneşti sufleteşte.

În Săptămâna Patimilor, lăcaşurile sfinte arborează semne de doliu, preoţii poartă patrafire cernite, cântările bisericeşti sunt mai triste. Dacă în restul anului nu mulţi sunt credincioşii care ajung la Sfintele Liturghii, în această perioadă foarte mulţi îşi poartă paşii spre biserici, pentru a participa la Liturghia din Duminica Floriilor, apoi la denii, slujbe cu o mare încărcătură spirituală.

Floriile,sărbătoarea bucuriei

Cu o săptămână înaintea Paştelui, în Duminica Stâlpărilor sau Duminica Floriilor este prăznuită Intrarea Domnului în Ierusalim. Aminteşte de momentul în care Hristos, călare pe un măgăruş, este primit în Ierusalim de mulţimile care Îl slăveau şi-I aduceau semnele biruinţei asupra morţii:  frunze de smochin sau palmier.

Este o sărbătoare a bucuriei, cu toate că zilele ce urmează sunt marcate de tristeţea patimilor Mântuitorului. La slujba din Duminica Floriilor, creştinii duc la biserică ramuri de salcie, în locul celor de smochin sau palmier, care sunt sfinţite. Cu ele, împodobesc icoanele, uşile şi ferestrele. De asemenea, le folosesc la tămăduirea diferitelor boli. Tot în ziua de Florii, nu se lucrează şi se mănâncă peşte.

Pildele din Postul Mare

În fiecare seară din Săptămâna Patimilor are loc câte o slujbă specială numită denie. Fiecare dintre ele este ca o lecţie menită să ajute credincioşii să întâmpine cu sufletul curat Învierea Domnului. Cele mai importante sunt cele de joi şi de vineri seara, denia mică şi denia mare, dar fiecare are semnificaţia ei.

Denia de luni oferă pilda smochinului neroditor, care avertizează că Dumnezeu poate fi iertător, dar şi aspru cu aceia care Îl necinstesc. O altă pildă,aceea a celor 10 fecioare, este amintită tuturor la denia de marţi, pentru a-i îndemna să fie mereu pregătiţi pentru a doua venire a lui Hristos şi pentru Judecata de Apoi.

La denia de miercuri seara se vorbeşte despre pocăinţă, aducându-se exemplul femeii desfrânate care a spălat picioarele Mântuitorului cu mir şi cu lacrimile ei. Această femeie este simbolul umanităţii decăzute care numai prin pocăinţă va primi iertarea. În aceeaşi zi, dar şi joi şi vineri,după ce se spovedesc, bolnavii pot lua parte la Sfântul Maslu de obşte, pentru a primi tămăduirea trupului şi pace sufletească.

Slujbele Înfricoşătoarelor Patimi

Denia din Joia Mare sau Joia Neagră are o încărcătură spirituală greu de exprimat în cuvinte. Sunt citite cele 12 Evanghelii,în mijlocul bisericii este adusă Sfânta Cruce şi sunt rememorate patimile pe care Iisus le-a îndurat. Clopotele nu mai bat la această slujbă,doar toaca marchează momentele importante.

În Vinerea Mare, în mod simbolic, creştinii coboară în mormânt odată cu Hristos, luând parte la Cântarea Prohodului şi la ritualurile Înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf (pictură care înfăţişează scena punerii în mormânt a lui Iisus). Creştinii trec pe sub masă, după sărutarea Sfintei Evanghelii şi a Sfintei Cruci.

Prezenţa Crucii şi a mormântului Mântuitorului,întruchipat de masă şi Epitaf, aminteşte de-a lungul slujbei că, pentru a trăi bucuria Învierii, trebuie să înţelegem exemplul extraordinar de iubire şi de milă al Fiului Domnului. El s-a jertfit pentru ca omenirea să nu se piardă şi să aibă şansa de a-L cunoaşte cu adevărat pe Dumnezeu.

Ştiai că...

...deniile sunt considerate slujbele de priveghere a lui Iisus Hristos? Termenul provine din slavonescul „vdenie“, care înseamnă slujbă nocturnă.

...numele praznicului Floriilor se trage de la o sărbătoare păgână romană, denumită Floralia? Era dedicată zeiţei Flora şi,pentru că era celebrată în aceeaşi perioadă cu Intrarea Domnului în Ierusalim, creştinii au înlocuit-o cu Floriile.

... cu o zi înainte de Florii este sărbătorită Sâmbăta Floriilor sau a lui Lazăr? Aceasta aminteşte de minunea învierii lui Lazăr, săvârşită de Hristos.

Sursă foto: Mediafax

Mai multe