Deosebiri între catolici şi ortodocşi. 6 diferenţe majore

3 august 2012   Spiritualitate

Deosebiri între catolici şi ortodocşi. Deşi până la Marea Schismă din anul 1054 cele două culte, catolic şi ortodox, au format o singură Biserică, diferenţele ulterioare de rit bizantin şi latin le-au divizat.

Catolicii şi ortodocşii au în comun Vechiul şi Noul Testament,cultul liturgic,Sfintele Sacramente sau Taine,cinstirea sfinţilor şi a icoanelor,sărbătorile şi tradiţiile religioase. Totuşi,modul de exprimare a credinţei a dus la crearea unor diferenţe de nuanţă între cele două culte. Ortodocşii au păstrat ritul bizantin şi celebrarea liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur,iar catolicii au continuat cu ritualul latin şi liturghia Sfântului Grigore cel Mare.

Există mai multe deosebiri între catolici şi ortodocşi, atât de natură spirituală, cât şi organizatorică.

1. Deosebiri între catolici şi ortodocşi - Cine conduce?

Din punct de vedere administrativ,la nivel mondial,Biserica Catolică este condusă de Episcopul Romei,Papa,urmaşul lui Petru. Suveranul Pontif are în subordine toate episcopatele şi arhiepiscopatele din lume. Biserica Ortodoxă este formată din mai multe patriarhii independente,care se conduc singure şi au fiecare în frunte câte un patriarh,cea mai înaltă funcţie a preoţilor ortodocşi. Altfel spus,credincioşii catolici au un singur conducător,în timp ce ortodoxismul are mai mulţi patriarhi.

2. Deosebiri între catolicism şi ortodoxism - Cine ia deciziile?

Pe lista cu deosebiri între catolici şi ortodocşi trebuie pusă şi infailibilitatea Papei. Asta înseamnă că,pentru catolici,Suveranul Pontif nu poate să greşească atunci când vine vorba de pronunţarea unor adevăruri legate de credinţă sau în ceea ce priveşte morala creştină. Această autoritate a fost primită de Petru,primul Papă,de la Fiul lui Dumnezeu,şi s-a transmis la următorii Suverani Pontifi.

În schimb,în viaţa particulară,Papa de la Roma poate face alegeri eronate. La ortodocşi,deciziile nu sunt luate de o singură persoană,ci de un Sinod – adunare a Ierarhilor de rit bizantin.  

3. Sfântul Duh,motiv de dispute

Diferenţa de nuanţă dintre cele două culte o reprezintă şi discuţia legată de originea Duhului Sfânt. Pentru ortodocşi,a treia Persoană Dumnezeiască provine de la „Tatăl,prin Fiul“. În schimb,învăţătura creştină de rit latin susţine că Duhul Sfânt vine în acelaşi timp de la Tatăl şi de la Fiul. Referitor la cultul morţilor,catolicii cred în Purgatoriu,adică locul unde,după moarte,ajung sufletele care au păcate lesne iertătoare înainte de a intra în Rai. Această stare intermediară prin care trece sufletul după moarte nu este acceptată de doctrina ortodoxă.

4. Deosebiri între catolici şi ortodocşi - Dezacorduri şi despre Sfânta Fecioară

Dogma catolică susţine că Fecioara Maria s-a născut fără de păcatul strămoşesc,dat fiind faptul că părinţii ei,Ioachim şi Ana,nu puteau avea copii,iar ea este prezentată în Biblie ca fiind fără de păcat. În altă ordine de idei,ortodocşii cred că Sfânta Fecioară a fost curăţită de păcatul strămoşesc abia după Buna Vestire. Nu în ultimul rând,credincioşii de rit bizantin folosesc la Împărtăşanie pâine dospită,iar catolicii pâine nedospită sau azimă.

5. Diferenţe între ortodocşi şi catolici - Divorţul,un subiect controversat

Deosebiri între catolici şi ortodocşi există şi cu privire la divorţ. În cultul catolic,divorţul nu este acceptat deoarece preotul este doar martorul acelei căsătorii,Dumnezeu însuşi fiind cel care legalizează uniunea celor doi parteneri. La credincioşii ortodocşi,preotul,reprezentantul divinităţii,este cel care dă binecuvântarea întemeierii unei noi familii şi tot el poate s-o „desfacă“ la nevoie. La fel de important de menţionat este că preoţii catolici sunt celibatari. În biserica răsăriteană,preoţii se căsătoresc pentru a putea fi hirotoniţi,singurii celibatari fiind episcopii sau arhiereii.

6. Deosebiri între catolici şi ortodocşi - De ce diferă data la care se celebrează Paştele?

Sărbătorirea Paştelui se face la date diferite în cele două culte,în funcţie de calendar. La catolici,se respectă calendarul gregorian,iar credincioşii de rit bizantin se bazează pe datele din vechiul calendar iulian.

Mai multe