Farmacii cu parfum de odinioară

15 noiembrie 2014   Spiritualitate

Borcane din ceramică ce conţineau „mumie pisată“, vase cu simboluri alchimice medievale, sticluţe pictate, balanţe menite a cântări, cu precizie, prafuri miraculoase... Toate acestea pot fi admirate în câteva farmacii istorice din Ardeal – acum muzee unicat.

Nu întâmplător,în burgurile transilvănene de secol XVI-XVII,populate cu saşi şi maghiari,au apărut primele farmacii orăşeneşti,după modelul celor din Apus.„Spiţeria“ sau „potica“ – Spezerei,Apotheke,cum li se spunea în germană – avea o aură de mister:acolo,din pulberi nemaivăzute,substanţe cu nume greu de pronunţat şi elixiruri magice,se preparau remedii pentru orice boală. Chiar şi suferinzii din dragoste îşi găseau leacul!

„La Ursul Negru“,„La Înger“

O colecţie impresionantă de piese farmaceutice o deţine Muzeul de Istoria Farmaciei din Sibiu,găzduit chiar în clădirea unei vechi spiţerii,„La Ursul Negru“ (1568). Dacă treci prin oraş,opreşte-te în Piaţa Mică – merită să admiri cele peste 6.000 de obiecte ce prezintă evoluţia tehnicilor farmaceutice.

În oficina cu mobilier original vienez,vitrinele sunt pline cu recipiente din ceramică,faianţă,lemn,sticlă,inscripţionate în latină sau cu misterioase semne alchimice. Laboratorul îşi arată instrumentarul vremii:mojare din bronz,piese pentru tablete şi supozitoare,percolatoare pentru obţinerea tincturilor din plante medicinale,filtre. Nu rata nici holul cu truse medicale,nici colecţia de homeopatie – fondatorul acestei doctrine terapeutice a trăit la Sibiu,ca medic şi secretar al guvernatorului Transilvaniei,baronul Samuel von Brukenthal. Flacoanele expuse sunt originale,fiind preluate de la o altă veche farmacie sibiană,„La Înger“.

Chitanţa din 1512

Cea mai veche farmacie din Braşov datează din 1512 – o dovedeşte chitanţa prin care se plătea onorariul farmacistului. Clădirea originală nu se mai păstrează,dar Muzeul de Istorie al oraşului are o încăpere amenajată ca spiţeria de odinioară. Documentele mai arată că alte 7 apoteci funcţionau în oraş,cele mai multe în jurul Bisericii Negre.

În Sighişoara,mult-vizitatul Turn cu Ceas expune şi o colecţie de obiecte farmaceutice din secolele XVII-XVIII.

Casa Hintz – de la spiţerie la plăcintărie

Farmacie-muzeu din Cluj-Napoca oferă o istorie zbuciumată:aici,în 1573,ia fiinţă prima apotecă din oraş. În 1863,clădirea intră în proprietatea familiei Hintz şi suferă modificări ale interiorului şi faţadei,în conformitate cu cerinţele epocii. După instaurarea regimului comunist,spaţiul este naţionalizat -şi este transformată în plăcintărie! O parte din decoraţiunile exterioare ale imobilului dispar în urma renovării. Din fericire,în 1954 clădirea redevine muzeu,graţie insistenţei profesorului Valeriu Bologa,fondatorul şcolii de istoria medicinei din oraş. După revoluţie însă,imobilul e retrocedat. În clădire încă mai există exponatele – prin urmare,dacă poposeşti în Cluj,nu rata o vizită ghidată de farmacistul-biolog Radu Crişan,care te va încânta cu poveşti din alte vremuri. 

Muzeul Knoblauch şi faimoasa casă de marcat

În 1763,numitul Eward Winter deschidea la Oraviţa prima farmacie minieră din România – cunoscută,câteva zeci de ani mai târziu,sub numele de „La Vulturul Negru“ sau „farmacia Knoblauch“,după numele proprietarilor. Astăzi,clădirea adăposteşte o colecţie bogată de instrumente farmaceutice şi medicale,cărţi şi tratate vechi. Intrând în oficină,vizitatorul nu poate să nu remarce impozanta casă de marcat – încă funcţională!-,dotată cu sistem anti-efracţie.

Ştiai că...

... cea mai veche farmacie medievală din Europa,încă funcţională,se află într-o mănăstire? Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella poate fi vizitată în Florenţa şi a fost înfiinţată de călugării benedictini.

Mai multe