Farmecele, între mit şi realitate

19 mai 2014   Spiritualitate

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au apelat la vrăjitoare atunci când îţi doreau cu ardoare anumite lucruri. De la amulete, la păpuşi magice şi la descântece în miez de noapte, farmecele au forme variate. Află în ce constau, şi mai ales, cum poţi scăpa de ele!

Vrăjitoria,una dintre cele mai vechi meserii

Faima vrăjitoarelor a dăinuit de-a lungul timpurilor. Primele practici de acest gen datează încă de acum câteva milenii,vrăjitoarele fiind considerate persoane înzestrate cu haruri aparte,ce aveau puterea de a vindeca boli,de a atrage nenorocirea asupra celui considerat duşman sau,dimpotrivă,de a oferi protecţie împotriva farmecelor. Dacă la început vrăjitoarele erau căutate datorită priceperii lor,în Evul Mediu au fost prigonite fiind acuzate că sunt vinovate pentru bolile ce făceau ravagii în acea perioadă. Cele găsite vinovate erau arse pe rug,în speranţa că sufletul lor va fi iertat de păcate. Astăzi,vrăjitoria este considerată un subiect tabu,ritualurile săvârşindu-se în mare taină,în locuri cât mai ferite de ochii lumii,deoarece se consideră că fac parte din magia neagră.

Ritualuri de fermecare

Cei care apelează la vrăjitoare au de obicei inima rănită din dragoste sau sunt mânaţi de sentimente de invidie,ură şi gelozie. Ritualul se realizează de obicei la miezul nopţii,în anumite zile considerate cu o mare încărcătură energetică,iar pentru ca vraja să se prindă sunt necesare obiecte personale ale persoanei care urmează să fie fermecată. Cele mai întâlnite farmece sunt cele de dragoste,în care se urmăreşte „legarea unui bărbat”,însă şi vrăjile prin care se doreşte atragerea ghinionului asupra casei unei alte persoane sunt la fel de solicitate. Printre obiectele considerate esenţiale pentru reuşitaincantaţieise numără părul celui în cauză,accesoriile vestimentare,dar şi cărbuni,sfoară sau lapte. Obiectele fermecate sunt aduse mai apoi în casa celui cu pricina,pentru ca farmecul să-şi facă efectul.

Cum se îndepărtează farmecele

Odată făcute,vrăjile pot fi dezlegate doar cu ajutorul divinităţii,prin credinţă şi post. Este contraindicat să apelezi la o altă vrăjitoare,deoarece situaţia se poate înrăutăţi,iar vraja să fie şi mai greu de alungat. Pentru a îndepărta ghinionul sau deochiul,Biserica Ortodoxă recomandă spovedania generală,ţinerea tuturor posturilor de peste an,stropirea casei cu aghiazmă cât mai des,rugăciuni în fiecare dimineaţă şi seară şi citirea unui capitol din Noul Testament zilnic. Pentru farmecele puternice,este necesar Sfântul Maslu,rugăciune  prin care trupul se vindecă,păcatele sunt iertate,iar toate relele sunt îndepărtate.

Arabii obişnuiesc să-şi îngroape,doar în locuri de ei ştiute,părul şi unghiile pe care le taie,de teamă ca acestea să nu fie folosite în ritualuri împotriva lor.

Citeşte şi:

Sfântul Ciprian dezleagă farmece

Ce sunt blestemele şi cum te fereşti de ele

Mai multe