Hexakosioihexekontahexafobia: de unde vine spaima de numărul 666
I se mai spune Numărul Fiarei sau al Bestiei. În Noul Testament, se face referire la el ca fiind ,,Cifra Diavolului”, iar de câteva secole încoace, a început să fie cunoscut drept ,,Numărul Antichristului”. Totuşi, ce îi face pe oameni să creadă că aceast număr ar putea fi malefic? Când şi unde a apărut această superstiţie?
Teama de numărul 666 a apărut acum 3.000 de ani, când a fost menţionat de trei ori în Biblie. După atăta amar de vreme, însă, numărul încă are o putere misterioasă asupra oamenilor. Experţii în fobii au dat chiar şi un nume acestei temeri ce-şi are originea atât în crediţe religioase, cât şi în superstiţii: hexakosioihexekontahexafobia.
Cum a apărut superstiţia
În capitolul 13 din Cartea Apocalipsei este descrisă Fiara Apocalipsei, reprezentată de două animale biblice: una a apărut din mare, având şapte capete şi 10 coarne, semănând cu un leopard, dar cu picioare de urs şi gură de leu; a doua este reprezentată de un berbec demonic ieşit din pământ.
Tot în Cartea Revelaţiilor este dezvăluit şi numele codificat al Fiarei: "Şi nimeni să nu poată cumpăra sau vinde fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei sau numărul numelui ei. Aici e înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase." Astfel, creştinii din Antichitate asociau orice om al cărui număr al numelui era 666, cu Fiara.
Mai târziu, în Evul Mediu, Fiara sau Bestia Apocalipsei a inspirat apariţia conceptului de Anticrist, o creatură malefică, opusul lui Isus Cristos. Însă bizar este faptul că, aşa cum era scris atunci, semnificaţia numărului 666 nu avea cum să fie înţeleasă de europenii medievali. Asta, deoarece europenii încă foloseau la acea vreme cifrele romane, cele arabe, folosite şi în ziua de azi, fiind introduse abia în perioada Renaşterii.
O explicaţie vine din greacă, una dintre limbile principale în care a fost scrisă Biblia. În greacă, toate literele au o valoare numerică. De exemplu "A" (alfa) este egal cu "1", "B" (beta) este agal cu "2", "G" (gama) este agal cu "3" etc. Adunând valorile numerice ale literelor se obţine numărul numelui. În greaca veche, numele Maria, de exemplu, are valoarea numerică 40.
Pe de altă parte, unii cercetători susţin că numărul 666 este un cod ce face referire la împăratul Nero. Având în vedere ura populaţiei iudaice împotriva Imperiului Roman şi, în special, împotriva împăratului Nero, faimos pentru persecuţiile sale diabolice, istoricii au studiat mai îndeaproape această variantă. Conform lor, "literele" 666 sunt, de fapt, scrise în ebraică în Cartea Apocalipsei, iar atunci când sunt decodificate, ele semnifică "Neron Kesar", adică "Nero Caesar" sau "împăratul roman Nero".
Fobii celebre
De-a lungul timpului, teama de numărul 666 s-a transformat în fobii, iar psihoterapeuţii au chiar şi o listă de simptome cauzate de hexakosioihexekontahexafobie. Acestea includ o stare bruscă de anxietate când ai de-a face cu numărul "diavolului" sau luarea unor decizii compulsive pentru a evita numărul 666, cum ar fi cumpărarea unui produs în plus pentru ca totalul de plată să nu fie 6,66 lei, de exemplu. Au fost şi cazuri în care oamenii au condus repede în jurul casei 1-2 km, pentru ca pe bordul maşinii să nu apară 666 km parcurşi.
O altă manifestare a fobiei este refuzul de a locui pe o stradă sau într-o casă cu numărul 666. Un caz celebru este cel al preşedintelui american Ronald Reagan şi al soţiei sale, Nancy. Când au părăsit Casa Albă şi s-au mutat în Bel-Air, Los Angeles, ei au schimbat numărul casei din 666 în 668.