Lăcaşuri româneşti la Muntele Athos

1 martie 2015   Spiritualitate

Centru de spiritualitate ortodoxă încă din secolul al IX-lea, „Muntele Sfânt“ din Grecia, cunoscut şi ca „republica monahilor“, găzduieşte biserici şi mănăstiri impozante. Printre ele, câteva în care se roagă şi călugări din România.

Schitul Prodromu

Schitul românesc Prodromu(Înaintemergătorul)a fost întemeiat în secolul al XIX-lea de către doi călugări români,Nifon şi Nectarie. Este închinat Sfântului Ioan Botezătorul şi se află pe teritoriul Mănăstirii Lavra. Au contribuit la ridicarea lui domnitori şi înalte feţe bisericeşti din Moldova şi Muntenia.

Icoana Maicii Domnului din lăcaş are o poveste impresionantă. Pictorul adus de la Iaşi,pentru a o realiza,nu reuşea să o termine. Descurajat,artistul a acoperit icoana cu o pânză albă şi,după multe rugăciuni,s-a dus la culcare. A doua zi,a constatat cu uimire că figura Sfintei Marii,care nu-i ieşea deloc,era cu desăvârşire desenată. De atunci,minunile săvârşite de Maica lui Dumnezeu prin intermediul acelei icoane nu încetează să impresioneze.

Schitul Lacu

Cunoscut şi sub numele de Schitul Sfântul Mucenic Dimitrie, acest loc sfânt se află în partea centrală a peninsulei Athos. Este locuit de călugări români şi ţine de Mănăstirea Sfântul Pavel.

„Lako“ înseamnă „groapă“ în greceşte – cu alte cuvinte,„Schitul din groapă“. Asta,pentru că este înconjurat din trei părţi de munţi,cu o singură ieşire spre mare.

Se spune că era un loc de închinăciune foarte retras,în care vieţuiau pustnicii. Turcii l-au distrus de mai multe ori. Pe la 1760,a fost reînfiinţat de monahul moldovean Daniil. După 1800,schitul a cunoscut o mare înflorire,călugării fiind veniţi de la Mănăstirile Cernica şi Căldăruşani. Azi,credincioşii vin să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului,numită „Lacuschitiotisa“. În biserica mare a schitului se află o bucată din Lemnul Sfintei Cruci.

Ştiai că...

... avatonul este legea care interzice femeilor să păşească pe Sfântul Munte Athos? „Avaton“ înseamnă „neumblat“,fiind documentul care a permis locului să rămână până astăzi unul sihăstresc şi monahal,singurul de acest gen din lume.

Mai multe