Mâna Sfântului Ciprian, izbăvitoare de blesteme

20 octombrie 2017   Spiritualitate

Cunoscut ca având puterea de a alunga farmecele şi vrăjitoriile, Sfântul Ciprian este cinstit de credincioşi în data de 2 octombrie. În inima Bucureştiului, la Biserica Zlătari, se află fragmente din moaştele sale, la care pelerinii vin să se închine şi să ceară alinare.

Vrăjitorul martirizat

Sfântul mucenic Ciprian a trăit în timpul împăratului roman Decius. Membru al unei familii înstărite, el a fost vrăjitor, filosof şi slujitor al zeului păgân Apollo, din Antiohia Siriei. Iustina, o fecioară din Antiohia i-a făcut cunoscută putera lui Hristos şi l-a determinat să se convertească la creştinism. De-a lungul vieţii, Ciprian a slujit ca preot şi ca episcop şi a fost martirizat în cetatea Nicomidiei. Astăzi, creştinii i se roagă lui şi îi cer ajutorul pentru izbăvirea de patimi, de farmece şi de blesteme. Este cunoscut ca mare apărător în faţa vrăjilor şi preamărit pentru minunile pe care le-a înfăptuit pentru bolnavii care nu au primit ajutor de la vraci. Oamenii îl cinstesc pentru partea luminoasă a vieţii sale, cea închinată slujirii Domnului. Sfântul Ciprian a murit, ca martir, alături de sfânta muceniţă Iustina, pe 2 octombrie 304, cei doi fiind supuşi unor torturi greu de descris. Ciprian şi Iustina sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă la această dată.

Biserica Zlătari, loc de închinăciune

Pe Calea Victoriei numărul 12, între străzile Stavropoleos şi Lipscani, se află Biserica Sfântul Ciprian, cunoscută şi sub numele de Biserica Zlătari. Numele lăcaşului de cult vine de la ctitorii ei, un grup de zlătari greci, aurari şi argintari. Pe vremea aceea (secolul al XVII- lea), biserica era ridicată din lemn. Acum este mereu plină de credincioşi care vor să scape de ghinion, de vrăji şi de blesteme. Oamenii îşi pun speranţele în mâna Sfântului Ciprian, despre care se spune că ar fi făcătoare de minuni. Aceasta se află în partea stângă a altarului şi se află la loc de cinste, împreună cu icoana reprezentându-l pe sfânt.

Rugăciune către Sfântul Ciprian

 „Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule şi Chivernisitorule, a toate Sfant şi slăvit eşti, împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor, slavă Ţie. Tu Cel ce locuieşti în lumina cea nepătrunsă şi neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului şi nevrednicului robului Tău, depărtează demonii şi stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul şi fă-l să-şi dea roadele lui; copacii şi viile să-şi dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate şi eliberate de nerodirea pântecelui; acestea şi toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă şi toata zidirea de toate legăturile diavoleşti. Şi dezleagă pe robul Tău (numele) împreună cu toate ale casei lui de toate legăturile Satanei, ale magiei, ale farmecelor şi ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, toată lucrarea Satanei, Tu Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji şi de toate lucrările sataniceşti şi de toate legăturile lui, şi distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume.“

Ştiai că...

...biserica Zlătari este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din Bucureşti?

...Sfântul mucenic Ciprian nu trebuie confundat cu Sfântul Ciprian al Cartaginei? Acesta din urmă este pomenit pe 16 septembrie.  

Calendar creştin

6 -12 octombrie

6 octombrie

În această zi, credincioşii ortodocşi îl pomenesc pe Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

9 octombrie

Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu este pomenit la data de 9 octombrie, zi marcată în calendarul creştin ortodox cu cruce neagră.  

11 octombrie

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Filip, unul din cei 7 diaconi. El nu trebuie confundat cu Sfântul Apostol Filip, care este prăznuit în ziua de 14 noiembrie.

Mai multe