Mănăstirea Recea, un loc unde sufletul îşi găseşte liniştea

17 noiembrie 2014   Spiritualitate

Mănăstirea Recea de Mureş este un aşezământ monahal de maici relativ recent construit, care a preluat canoanele arhitecturale ale mănăstirilor din zona subcarpatică a Munteniei şi ale celor din centrul şi nordul Moldovei, cu influenţe bizantine şi brâncoveneşti.

Poporul român este drept într-ale credinţei şi iubitor de duhovnicie,de aceea pe întinsul ţării sunt înălţate multe lăcaşe de cult,unele respirând istorie de veacuri,altele aducând frumuseţe şi pace sufletească pe meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Mănăstirea Recea este un astfel de loc,unde odată ce ai ajuns simţi că trebuie să te întorci iar şi iar,de oricât de departe ai fi venit.

Monument dedicat culturii româneşti

Rareori ne este dat să fim martorii unei construcţii de excepţie dintru început-clădire din piatră şi spiritualitate creştină apărută începând din toamna anului 1991-. Minunea de pe colinele din apropierea aeroportului Târgu-Mureş s-a ridicat la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Andrei Andreicuţ,Arhiepiscopul de Alba-Iulia,de către un sobor de maici,sub oblăduirea stareţei stavrofora Cristina şi a părintelui arhimandrit Ioan Iovan,pe atunci duhovnicul mănăstirii.La temelia noii aşezări monahale stau vestigii descoperite în ultimul secol la Moreşti,Ungheni,Cerghid,Cristeşti,Recea,Săusaşi în alte numeroase locuri,care legitimează existenţa multimilenară a poporului român în spaţiul judeţului Mureş.

Pelerini din toată lumea îi calcă pragul

Când am păşit prima dată,cu mai bine de 20 de ani în urmă,pe colinele sterpe unde avea să se ridice Mănăstirea Recea,nu aş fi putut să-mi închipui la ce minunată lucrare mi s-a dat să fiu martoră. Atunci totul era golaş,azi intrarea în lăcaş se face printr-o poartă placată cu piatră cioplită,având deasupra pictată „Naşterea Maicii Domnului“. Biserica te copleşeşte prin frumuseţea ei diafană şi îţi odihneşte privirea cu apele multicolore ale mozaicului. Sufletul ţi se împacă întru Dumnezeu şi vocile măicuţelor îţi încântă spiritul. Toţi cei care trec pragul Mănăstirii Recea simt că se înfiripă o legătură pe cât de subtilă,pe atât de puternică,o legătură ce-i face să-şi dorească să revină de oricât de departe ar veni. Iar unii credincioşi chiar vin şi revin de peste ţări şi mări.

Bijuterie arhitecturală

Dacă urci  pe deal,pe aleea din stânga bisericii,descoperi o grădină superbă cu şiruri de trandafiri şi brazi semeţi care par că ocrotesc micul cimitir de lângă poarta cu lemn sculptat. Pe lângă chiliile măicuţelor,în incinta mănăstirii,au fost construite de-a lungul timpului o bibliotecă,un muzeu bisericesc,o sală de muzică,ateliere de croitorie. Clădireadestinată muzeului bibliotecii şi a unei sălide muzică a fost construită în 1997 şi finisată în 1998 şi deţineîn interiorul său o importantă colecţiede icoane,costume naţionale,dar şi mobilier stil. Pe rafturile bibliotecii se găsesccâtevamii de cărţireligioase şi de beletristică scrise  în limba română şi în limbi străine.

Singura biserică din Europa făcută integral din mozaic

La praznicul „Izvorul Tămăduirii“,24 aprilie 1995,s-a pus piatra de temelie pentru sfânta biserică din aşezământul monahal,cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“. În anul 1996,s-a terminat construcţia lăcaşului şi finisajul exterior.Ceea ce dă o notă aparte bisericii este însă pictura în mozaic a acesteia. Pereţiisunt lucraţiîn mozaic veneţian,amintind de cum se picta în primele veacuri creştine. Aici este singura biserică din Europa – şi cea mai mare – lucrată doar în mozaic.

Mănăstirea Recea

Hram:NaştereaMaicii Domnului,

Acces:DN 15/E 60 Târgu-Mureş – Ungheni-Recea (14 km),la 300 m de aeroportul Târgu-Mureş

Mai multe