Moarte şi renaştere – tradiţii de primăvară
Sosirea primăverii - care marchează, la anumite popoare, debutul unui nou an –, este prilej de sărbătoare în toată lumea. Numitorul comun este, de fapt, bucuria de a scăpa de iarna cea rece şi tristă.
Polonia: înecarea Marzannei
Conform unei tradiţii din secolul al XVI-lea, în Polonia se celebrează prima zi a primăverii prin înecarea Marzannei, o păpuşă din paie, decorată pestriţ, care simbolizează iarna cea geroasă şi urâcioasă. Păpuşile sunt purtate în parade zgomotoase pe străzi, înspre cursul unui râu, în care sunt aruncate în uralele mulţimii - gest care semnifică sfârşitul iernii.
Bulgaria: îmbunarea Babei Marta
La vecinii noştri din sud, Baba Marta (Baba Martie) este femeia al cărei surâs vesteşte sfârşitul iernii. În legendele locale, ultima zăpadă este de fapt Baba Marta care-şi scutură pernele cu fulgi, cu ocazia curăţeniei de primăvară. La 1 martie, se oferă figurine împletite cu roşu şi alb – martenitsi, echivalentul mărţişoarelor noastre –, care sunt purtate până când văd primii primii pomi înfloriţi, după care sunte agaţate în copaci ca recunoaştere a sosirii primăverii. În folclor, Baba Marta este o bătrână ursuză, care nu trebuie supărată, ca să nu mai aducă zile geroase de iarnă.
Elveţia: arderea lui Böögg
În Ţara cantoanelor, imediat ce încep să înflorească primele flori, o figurină întruchipând un om de zăpadă, numită Böögg, este arsă pe rug, gestul simbolizând sfârşitul definitiv al iernii. Tradiţia datează din secolul al XVI-lea. În vremurile moderne, capul figurinei este adesea umplut cu exploziv, iar viteza cu care Böögg arde este interpretată ca un mod de a prezice vremea în anotimpul călduros. Dacă îi explodează capul în primele 6 - 10 minute, vara va fi secetoasă şi însorită. O explozie după 10 - 15 minute prezice o vară ploioasă.
Thailanda: bătaia cu apă
La jumătatea lunii aprilie, festivalul apei de trei zile Songkran marchează începutul primăverii şi Noul An printr-o mare bătaie publică cu apă. Ritualul reprezintă curăţarea de energiile negative. Astăzi, ceremonia străveche s-a transformat într-o bătaie amuzantă cu baloane umplute cu apă şi cu pistoale de apă.
India: colorata Holi
O celebrare a triumfului binelui contra răului, colorata tradiţie indiană Holi are loc la finalul lunii februarie sau începutul lui martie. Participanţii aruncă unul într-altul cu prafuri colorate şi apă, într-o veselie de nedescris, prilej de socializare şi de renunţare la resentimentele din trecut.
Iran: picnic în zi de 13
Nowruz, care înseamnă „Noua Zi“, marchează începutul Anului Nou. De obicei, cade în jurul echinocţiului de primăvară. Iranienii sărbătoresc Nowruz de-a lungul a 13 zile. În a treisprezecea zi, se iese la picnic cu familia, ca o renunţare simbolică la ghinionul tradiţional asociat cu numărul 13. Se mănâncă grâu sau arpacaş (semnificând renaşterea), budincă dulce (belşugul), măsline uscate (dragostea), usturoi (sănătatea), mere (frumuseţea) şi oţet (răbdarea).
Japonia: sărbătorile fertilităţii
În prima duminică a lunii aprilie, locuitorii localităţii japoneze Kawasaki serbează fertilitatea printr-un festival dedicat falusului. Ca temă centrală a evenimentului, acesta este reflectat în ilustraţii, dulciuri, legume sculptate, decoraţiuni. Conform legendei, un demon gelos cu dinţii ascuţiţi s-a ascuns în părţile intime ale unei tinere de care se îndrăgostise şi îi muşca pe tinerii cu care fata încerca să se mărite. Tânăra a găsit soluţia cu ajutorul unui fierar, care a meşterit un falus de fier pentru a-i rupe dinţii demonului. Festivalul a debutat în 1969, iar în prezent, este un prilej de strângere de fonduri pentru cercetarea ştiinţifică privind virusul HIV.
Ştiai că...
... unul din cei 40 mucenici condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei, nemaiputând îndura, a ieşit din apă şi a murit? Ceilalţi s-au rugat să reziste şi s-a petrecut o minune: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldaţii romani de pază, impresionat că o cunună din cele 40 nu avea peste cine să se aşeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că şi el era creştin. A completat astfel numărul celor 40.
… în credinţa populară, în ziua de 9 martie se încheie zilele capricioase ale babelor, lăsând loc zilelor moşilor? Se fac ritualuri de alungare a gerului, precum lovirea pământului cu bâtele sau cu maiurile, ca să iasă căldura.
Calendar creştin
9 – 15 martie 2018
9 martie - Creştinii greco-catolici, romano-catolici şi ortodocşi îi celebrează pe sfinţii 40 din mucenici din Sevastia Armeniei. Creştinii romano-catolici o celebrează pe sfânta Francisca Romana, călugăriţa.
14 martie 2018 - Creştinii greco-catolici îl pomenesc pe Sf. cuv. Benedict de Nursia, patron al Europei.