Naşterea Maicii Domnului, sărbătoarea bucuriei

24 martie 2011   Spiritualitate

Pentru toţi creştinii, pelerinajul este o dovadă de credinţă. În ziua Naşterii Maicii Domnului, se îndreaptă cu miile spre locuri sfinte, unde speră să afle alinare în necazuri.

Te-ar mai putea interesa:

Maica Domnului de la Letca plânge cu lacrimi de mir

Lidianca de la Mănăstirea Neamţ vindecă boli fără scăpare

Naşterea Maicii Domnului,primul mare praznic din anul bisericesc,care începe la 1 septembrie,este prilej de pelerinaj nu doar pentru creştinii ortodocşi,ci şi pentru catolici. De altfel,există locaşuri sfinte unde se adună laolaltă.

Îi leagă rugăciunile către Maica Sfântă,înălţate chiar în ziua ei de naştere,8 septembrie. Minunea naşterii ei nu s-ar fi petrecut fără rugăciunile,postul şi milostenia sfinţilor ei părinţi,Ioachim şi Ana.

Cu acestea în gând,credincioşii străbat drumuri anevoioase până la locurile sfinte,căutând împreună darul mântuirii prin mijlocirea Fecioarei Maria. Maria-Radna,mănăstirea tuturor creştinilor

Este minunat când credinţa face să dispară diferenţele de confesiune sau de etnie. Acest lucru se petrece în fiecare an la Mănăstirea Franciscană Maria-Radna,din comuna Lipova,la 15 km

de Arad.

De mai bine de 300 de ani,între 6 şi 8 septembrie,mii de pelerini români,maghiari,germani,bulgari,croaţi vin aici şi se roagă pentru sănătatea lor,dar mai ales pentru semenii lor.

În cele trei zile de sărbătoare,se ţin liturghii în cinci limbi şi are loc o procesiune cu sfânta icoană a Maicii Domnului,pe dealul din spatele mănăstirii,numit Dealul Plopilor.

Toţi cei prezenţi,oameni care în mod obişnuit n-ar avea prea multe în comun,participă la slujbe şi se roagă împreună. Şi toate acestea datorită Fecioarei Maria,care este maica tuturor.

Grea încercare le-a fost dată călugărilor de la Maria-Radna în timpul regimului comunist,când din anul 1948 au fost interzise pelerinajele.

De acea perioadă îşi aduce aminte una dintre cititoarele noastre,Cornelia-Zitta Dragoste:„Tatăl meu,medic al preoţilor de la mănăstire,a fost arestat în 1955,fiind etichetat spion al Papei. N-am ştiut nimic de el vreme de trei luni,când ne-am rugat la icoana Fecioarei de la Radna. După puţin timp,a venit la noi un securist care ne-a anunţat că tata este în viaţă,la Bucureşti,şi are nevoie de un avocat”. Pentru familia Corneliei,vestea a fost o minune a Fecioarei Maria.

Icoana care n-a ars

Creştinii vin în pelerinaj la Radna mai ales pentru icoana Maicii Domnului,care a rămas intactă în urma unui incendiu. Despre ea se spune că face minuni.

Pe Cornelia a ajutat-o să renunţe la fumat.

,spune ea.

Tot de 300 de ani,pelerinii se adună pe 8 septembrie la Mănăstirea Nicula din Cluj. Ca şi la Maria-Radna,pelerinajul s-a dezvoltat în jurul unei icoane a Născătoarei de Dumnezeu cu puteri tămăduitoare.

Mulţi s-au vindecat de boli incurabile aici,iar alţii,care nu pot avea copii,au fost binecuvântaţi cu prunci sănătoşi,prin mijlocirea Maicii Domnului.

Rugăciunea Sfintei Ana către Domnul

„Doamne Atotţiitorule,cela ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd;Cela ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească;Cela ce ai binecuvântat pe Sarra,soţia lui Avraam,şi la bătrâneţe a născut pe Isac;dă-mi,Doamne,şi mie roadă pântecelui meu,ca să scap de ocara oamenilor,şi făgăduiesc că ce voi naşte,fie fată,fie băiat,îl voi dărui cu toată inima să slujească Ţie toată viaţa în biserica Ta cea sfântă.”

Mai multe