Obiceiuri şi superstiţii de cei 40 de mucenici
De fiecare sărbătoare creştină se leagă numeroase tradiţii, menite să-i ajute pe credincioţi şi să-i ferească de rele. Află ce obiceiuri şi superstiţii de cei 40 de mucenici trebuie să respecţi!
Ziua de 9 martie este una care pune la grea încercarea abilitatea în bucătărie a gospodinelor. Cele din Moldova frământă aluatul şi pegătesc mucenici la cuptor,însiropaţi şi glazuraţi cu miere şi nucă,iar cele din Muntenia fierb mucenicii cu zahăr şi scorţişoară. Rezultatul este în ambele cazuri delicios şi respectă tradiţia sărbătorii.
Obiceiuri străvechi
După o iarnă lungă,sărbătoarea celor 40 de mucenici dădea startul oficial al muncilor câmpului. Atfel,gospodarii scoteau dis-de-dimineaţă plugul în faţa porţii,ca semn al începerii anului agricol. După ce era reparat,vecinii se întâlneau pentru a se întovărăşi şi a pleca la arata împreună zilele următoare. Cu această ocazie,se serveau mucenici,dar şi pahare de vin,care conform tradiţiei,trebuie să fie tot atătea câţi mucenici sunt,adică 40. Se crede că cei care beau aceste pahare cu vin vor fi sănătoşi peste an şi vor avea putere de muncă. Cei care nu puteau bea vin,trebuiau să fie stropiţi,pentru ca bolile să-i ocolească.
Se alungă iarna
Tot această zi marchează şi intrarea în anotimpul cald. Pentru a alunga iarna şi a chema primăvara,copiii făceau un foc şi săreau peste flacără. Focurile de Măcinici erau considerate purificatoare,iar ţăranii păstrau cenuşa focului,pe care o împrăştiau peste livezi şi grădini,pentru ca copacii să fie plini de rod şi recolta bogată. De asemenea,pentru a scoate îngheţul din pământ se lovea solul cu bâte şi se rosteau tot felul de descântece.