Obiceiuri şi tradiţii de Rusalii

19 iunie 2016   Spiritualitate

Anul acesta, pe 19 iunie, creştin-ortodocşii sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii, ce pică întotdeauna într-o duminică.

Tradiţia ramurilor de nuc şi de tei

Pentru a cinsti Pogorârea Sfântului Duh,creştinii ortodocşi merg la biserică cu crengi de tei şi de nuc. Acestea simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh,care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli. După slujbă,ei iau crengile sfinţite şi le pun la porţi şi la intrările în casă,pentru a-i apăra de necazuri tot anul.

La noi,credincioşii sărbătoresc Rusaliile timp de trei zile. În Ajunul Rusaliilor,se celebrează Moşii de vară,zi în care femeile de la ţară împart vase cu mâncare în amintirea morţilor,iar mormintele sunt împodobite tot cu ramuri de tei. Se crede că,de Rusalii,sufletele morţilor,care au zburat libere timp de 50 de zile,din Joia Mare,revin în lumea lor.

Rusaliile – divinităţi feminine malefice

În tradiţia populară,Rusaliile erau considerate divinităţi feminine malefice,fiicele lui Rusalim împărat,reprezentând sufletele fetelor care au murit tinere. Ele umblă prin văzduh din a 25-a miercuri după Paşte şi înnebunesc şi schilodesc oamenii.

Asemănătoare Ielelor,cu care uneori sunt confundate,dansează minunat de frumos noaptea,încingând hore.

Dacă sunt zărite de vreun muritor sau dacă cineva calcă pe locul pe care au dansat (acolo unde iarba este arsă),acesta se îmbolnăveşte foarte grav de o boala numită,în limbaj popular,„luat de Rusalii”,pentru că acestea îi iau minţile.

Dansuri magice

În sudul ţării şi în Moldova,remediul împotriva „luatului de Rusalii” îl ofereau căluşarii prin dansul lor ritual. Femeile românce din zona Timocului mai obişnuiau să danseze „căderea Rusaliilor”,un dans foarte alert.

Superstiţii de Rusalii

Pentru a se feri de Rusalii,se poartă frunze de pelin sau fire de usturoi în sân şi la brâu,iar timp de două săptămâni nu se culeg ierburi de leac.

Dacă dormi sub cerul liber sau dacă te duci la fântână,vei cădea sub puterea ielelor.

În unele zone ale ţării,în ziua de Rusalii se practică „udatul nevestelor“. Tradiţia spune că doar femeile care sunt stropite cu apă vor fi sănătoase tot anul.

Nu este bine să te cerţi cu nimeni,căci vei fi luat de Iele,nişte fecioare supranaturale.

Preoţii şi sătenii ies pe câmp pentru a sfinţi apa şi a stropi câmpul,ca să nu bată grindina.

De asemenea,în această zi,oamenii nu merg la muncile câmpului. Tradiţia spune că Rusaliile-i pedepsesc cu o boală.

Tot de teama Rusaliilor,cunoscute ca zâne ale apelor,în sâmbăta lor se spune că nu este bine să te scalzi,pentru că este posibil să te îneci.

Mai multe