Obiceiuri şi tradiţii de Sfânta Maria

15 august 2016   Spiritualitate

În fiecare an, pe 15 august este prăznuită Sfânta Maria. Această zi semnifică în religia creştin-ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. Cunoscută în popor ca ”Sfânta Maria Mare”, se spune că această zi de sărbătoare desparte lunile călduroase de cele reci.

-Nu ai voie să-ţi tunzi părul. Bărbaţii care totuşi se vor tunde şi îşi vor arunca părul la gunoi,au cele mai multe şanse să chelească. 

-Dacă vei spăla în această zi,vei avea parte de ghinion cât vei trăi. 

-Nu sta cu uşa închisă în timpul acestei zile. Se zice că Fecioara Maria poate veni oricând în casa credincioşilor pentru a împărţi harul divin.

-Nu e bine să te scalzi în râuri de munte deocere norocul nu va fi de partea ta. 

Obiceiuri şi tradiţii de Adormirea Maicii Domnului

În dimineaţa acestei zile,femeile merg la biserică şi împart struguri,prune şi faguri de miere. Apoi,merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

În această zi sunt adunate ultimele plante pentru vindecarea bolilor. 

Tot pe 15 august,fetele poartă o plantă numită "năvalnic",ce are puteri uimitoare de a aduce peţitori.

Dacă în apropierea zilei Sfintei Marii înfloresc trandafirii,este un semn că toamna va fi lungă. 

În partea de sud a ţării se iau măsuri de protecţie magică a podgoriilor împotriva păsărilor.

.

În această zi au loc târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Conform crestinortodox.ro,perioada dintre cele două Santamarii,Santamaria Mare (15 august) şi Santamaria Mica (8 septembrie),era considerata perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.

În perioada postului Sfintei Marii fetele îşi cos costume speciale,lucrate numai în alb,pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la mănăstirile care poartă hramul Sfanta Maria (Ciosa,Nicula,Moisei,Mănăstirea Hodos Bodrog,Mănăstirea Brâncoveanu de la Sămbăta de Sus,Tismana,Rohia,Bixad,etc).

Mai multe