Obiceiuri şi tradiţii în Vinerea Mare

6 aprilie 2018   Spiritualitate

I se mai spune şi Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, deoarece este ziua în care Mântuitorul a fost răstignit. Află care sunt obiceiurile şi tradiţiile pe care trebuie să le respecţi în Vinerea Mare!

În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului, dar înainte de aceasta se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, care ţine locul Mântuitorului, înconjurat de Apostoli şi de Maica Domnului. Creştinii sunt invitaţi să treacă pe sub Sfântul Aer de trei ori şi se spune că cei care respectă această tradiţie nu vor avea dureri de cap sau de spate, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor avea probleme cu ochii.

În Vinerea Mare este bine să se ţină post negru în amintirea lui Hristos care a pătimit pe Cruce pentru păcatele oamenilor. Tradiţia mai spune că nu este bine să prepari mâncăruri la cuptor dimineaţa, iar la răsăritul soarelui este bine mergi desculţă prin rouă pentru a fi sănătoasă tot anul.

În această zi nu se vopsesc ouăle, iar dacă nu le-ai vopsit până acum este de preferat să le colorezi mâine. În ceea ce priveşte culoarea, roşu este culoarea tradiţională, deoarece simbolizează sângele Mântuitorului. Se crede că Maica Domnului ar fi pus un coş cu ouă sub cruce, iar sângele ar fi curs din rănile lui Iisus şi ar fi colorat ouăle.

Tot în Vinerea Mare, după slujba de denie, era obiceiul ca soborul de preoţi, împreună cu credincioşii, să înconjoare biserica de trei ori. După ce plecau de la biserică, femeile mergeau la cimitir, unde aprindeau lumânări şi îşi plângeau morţii. De asemenea, credincioşii mergeau cu lumânări aprinse pe drum, pentru ca morţii să afle că se apropia o sărbătoare importantă.

O superstiţie legată de vremea din Vinerea Mare spune că dacă va ploua, anul va fi mănos, iar dacă nu va ploua, copacii vor da rod bogat. În această zi nu se coace, deoarece se spune că se ard mâinile Maicii Domnului şi nici nu se face treabă prin casă.

Mai multe