Obiceiuri străvechi de Lasata Secului
În fiecare an, de Lăsata Secului, ritualuri magice şi obiceiuri religioase se împletesc, dând momentului o atmosferă de sărbătoare unică. Iată câteva dintre cele mai cunoscute.
Pe 14 noiembrie,Lăsata Secului marchează începutul postului,înaintea celor 40 de zile de rugăciune şi de căinţă care preced Naşterea Domnului. Această zi este în tradiţia populară şi sărbătoarea Filipilor de Toamnă,asociată cu ospeţe îmbelşugate şi cu pregătiri pentru venirea iernii. Sărbătoare sau reculegere?
Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului a fost rânduit ca o perioadă de reculegere şi de regăsire spirituală. El durează şase săptămâni şi-i pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare care rememorează an de an venirea pe lume a Fiului lui Dumnezeu.
De aceea,începând cu ziua de 15 a lunii noiembrie,este bine să ne dedicăm purificării trupeşti şi sufleteşti,rugăciunilor şi smereniei. Ajunul postului sau Lăsata Secului este mai întâi de toate un îndemn la reculegere,la reînnoirea vieţii prin renunţarea la pofte şi la trufie.
Rânduieli de familie
Cu toate că postul este un timp de rugăciune,de înfrânare şi de iertare,în tradiţia populară,ultima zi „de dulce” este un bun motiv ca familiile şi prietenii să se întâlnească şi să petreacă. Cei apropiaţi se strâng şi se desfată cu bunătăţile tradiţionale,din care nu lipsesc ciorbele,fripturile,plăcintele cu brânză şi vinul nou.
Se spune că de Lăsata Secului stăpâna casei trebuie să aşeze oalele numai cu gura în jos,pentru ca familia şi casa să fie ferite de pagube. Treburile casnice se limitează la cele dedicate gătitului,altminteri casa poate fi lovită de rele,de boli şi de alte necazuri.
Nu se dă cu împrumut şi se fac pomeni pentru cei care au trecut la Domnul. Cât va fi iarna de grea se poate afla după pieptul găinii servite la masă. Dacă pieptul este gras,se anunţă o iarnă grea şi lungă,iar dacă este subţire,primăvara va apărea degrabă şi frigul nu va da bătăi de cap.
Filipii de Toamnă
În tradiţia populară,începând cu 10 noiembrie,timp de şapte zile,sunt sărbătoriţi Filipii sau Martinii de Toamnă,care se „ocupă” cu protecţia gospodăriilor. Se spune că ei au fost apostoli ai credinţei,aruncaţi într-o groapă plină cu lupi. Ca printr-o minune,Filipii au scăpat teferi,dovedindu-şi astfel nevinovăţia şi tăria credinţei. Aceşti apostoli au puterea de a apăra casele de foc şi de animalele sălbatice,iar pe copii îi apără de primejdii şi de nenorociri.
Pe alocuri,de Lăsata Secului se practică ritualuri magice. Dacă fetele bătrâne reuşesc să ţină în această zi post negru,se spune că imediat după Crăciun se vor mărita. Uşile,porţile şi ferestrele sunt unse cu usturoi,spiritele rele sunt alungate prin zgomote şi prin împuşcături,iar păsările sălbatice sunt hrănite cu resturile de la ospăţul de Lăsata Secului.
Tot acum se taie nuiele de alun,ce vor folosi în descântecele de dragoste ale vrăjitoarelor. Tinerele iau parte la „bătutul pernelor”,ritual menit să le aducă ursitul. Sărbătoarea se încheie cu rugăciuni,în aşteptarea Naşterii Mântuitorului.