Pe urmele Sfântului Dimitrie Basarabov
Un sfânt cu o viaţă care oferă un exemplu de credinţă pentru toţi creştinii ortodocşi de pretutindeni care-l prăznuiesc în fiecare an la 27 octombrie, Cuviosul Dimitrie cel Nou, este şi protectorul Bucureştiului.
Născut în satul bulgar Basarabov,într-o familie de oameni săraci,dar cu mare credinţă în Dumnezeu,Sfântul Dimitrie cel Nou şi-a câştigat de mic existenţa îngrijind vitele sătenilor,pentru că n-a putut urma o şcoală.
Din tinereţe a avut chemare pentru viaţa monahală,de aceea a lăsat lumea şi s-a retras într-o peşteră din apropierea satului,pe malul râului Lom,unde s-a nevoit întreaga viaţă,rugându-se şi postind.
Când a simţit că se apropie momentul trecerii lui la Domnul,s-a aşezat între două lespezi de piatră şi,curând,şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.
Moaştele lui,găsite printr-o minune
Nimeni n-ar fi ştiut de moaştele sfântului,dacă el nu i s-ar fi arătat în vis unei fete bolnave căreia i-a promis tămăduirea dacă părinţii ei îi vor scoate rămăşiţele sale din apele râului Lom,unde ajunseseră. După ce moaştele lui au fost scoase la lumină,fata s-a atins de ele şi pe dată s-a vindecat.
Timp de cinci secole,ele au fost păstrate într-o biserică din satul Basarabov,apoi în anii războiului ruso-turc (1768-1774),generalul rus Saltacov le-a luat cu el,pentru a nu fi profanate de turci.
Ajungând el în Bucureşti,le-a lăsat aici la rugămintea Mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti. De atunci,racla în care erau păstrate moaştele Sfântului Dimitrie au rămas la Catedrala Patriarhală din Bucureşti,fiind scoase în procesiune şi săvârşind minuni când oraşul era ameninţat de război sau de ciumă.
Generalul a dus cu el doar o parte (mâna dreaptă a sfântului) despre care se crede că se află în prezent în galeriile subterane ale Lavrei Pecerska (Schitul Peşterilor) din Kiev,unde sunt păstrate peste 150 de sfinte moaşte.
În Primul Război Mondial,moaştele au fost furate
Era februarie 1918 când un grup de soldaţi bulgari a furat moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou de la Patriarhia Română,deoarece avea credinţa că ele aparţin de drept Bulgariei. La cererea Mitropolitului Conon,germanii,sub ocupaţia cărora se afla România atunci,au intervenit,i-au oprit pe bulgari la Giurgiu şi au adus înapoi sfintele moaşte. Dacă n-ar fi fost găsiţi bulgarii,probabil că le-ar fi dus la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabov“ din satul natal al sfântului.
Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabov“
La 80 km de Bucureşti şi 10 km de Ruse,în Bulgaria,chiar pe locul unde se găsea peştera în care a trăit Sfântul Dimitrie Basarabov,a fost săpată în stâncă Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabov“.
Ctitorie a familei Basarabilor,schitul a fost realizat cu puţin timp înaintea întemeierii Ţării Româneşti (secolul al XIV-lea),iar biserica a fost ridicată în anul 1865,tot cu sprijin românesc.
Din anul 2005,aici se găseşte o icoană care conţine părţi din moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou,primită din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Momentul oferirii acestui dar de mare preţ a coincis,deloc întâmplător,cu o renaştere a zonei. De asemenea,de atunci credincioşii nu contenesc să mulţumească sfântului pentru minunile săvârşite de el prin intermediul acestor sfintelor odoare.
Sfântul Dimitrie îi ocroteşte şi pe românii din străinătate
-La Biserica „Sfântul Pantelimon“ din Polihni,Grecia,alături de creştini ortodocşi greci participă la slujbe un număr mare de credincioşi români,stabiliţi acolo. De aceea,în anul 2009,Patriarhia Română a dăruit un acoperământ al Sfântului Dimitrie cel Nou parohiei,care se dovedeşte un mare sprijin sufletesc pentru toţi credincioşii.
-În localitatea Mount Hope (Muntele Speranţei) din statul New York,SUA,Sfântul Dimitrie cel Nou a inspirat crearea unei comunităţi monahale. Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabov“ a fost construită şi sfinţită de Părintele Vasile Vasilachi,fost slujitor al Catedralei Patriarhale din Bucureşti şi stareţ al Mănăstirii Antim.
Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou
Apărătorule al nostru din nevoie,pentru lucrarea de multe minuni laude de mulţumiri aducem ţie,noi,nevrednicii,şi ca acela ce eşti minunat şi preamilostiv,izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ţie:bucură-te,făcătorule de minuni,Sfinte Părinte Dimitrie! (fragment din „Acatistul Sfântului Dimitrie Basarabov“)