Pelerinaj la bisericile ortodoxe din Turcia

29 iunie 2012   Spiritualitate

Când te gândeşti la Turcia, îţi vin în minte celebrele moschei şi palate otomane, nicidecum bisericile creştine. Şi totuşi, în Istanbul ai ocazia să găseşti o parte din mărturiile creştine ale vechiului Constantinopol.

Catedrala Sfânta Sofia,leagănul creştin al Bizanţului

Unul dintre cele mai impresionante edificii ale lumii,Hagia Sophia sau Biserica Sfânta Sofia din Istanbul,vechiul Constantinopol,este vizitată anual de milioane de turişti.

Fostă bazilică patriarhală,Catedrala Sfânta Sofia a fost ridicată în secolul al IV-lea,de Împăratul Constantin cel Mare.

Istoria ei zbuciumată a adus-o,după nici un secol de existenţă,în ruine.

O a doua biserică a fost construită pe acelaşi amplasament,dar a fost mistuită de flăcările unui mare incendiu.

Aşa a fost rezidită,între anii 532 şi 537,Biserica Sfânta Sofia. Dar,în anul 1453 când Mohammed al II-lea cucerea Constatinopolul,ea a foat transformată în moschee.

Ultima ceremonie creştină a avut loc la 29 august 1453. După această dată,  până la începutul secolului al XX-lea este unul dintre cele mai vizitate muzee.

Biserica  Vlaherne,scena marilor miracole

Cea mai cunoscută biserică închinată Maicii Domnului,numită Vlaherne,a fost zidită în apropierea unui izvor.

Cândva,aici se afla o icoană care o înfăţişa pe Fecioara Maria cu mâinile ridicate spre rugăciune.

Se spune că această icoană a fost scoasă în procesiune când avarii au pornit să cucerească oraşul,în anul 626,şi,ca prin minune,au oprit asediul.

În semn de mulţumire,credincioşii s-au adunat la Biserica Vlaherne,unde au cântat imnul „Acoperământul Maicii Domnului”.

O altă minune petrecută aici a fost apariţia Fecioarei în lăcaşul din Vlaherne.

Patriarhia Ecumenică,inima Bisericii Ortodoxe

Unica instituţie creştină care a rezistat în faţa năvălirii otomane,Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a fost creată acum mai bine de 1.500 de ani,avându-şi originea în prima biserică creştină întemeiată de Sfântul Apostol Andrei,în anul 38.

Ea este inima Bisericii Ortodoxe şi locul unde s-au format dogmele şi tradiţia ortodoxe.

Până în anul 1453,Patriarhia Ecumenică s-a aflat în apropierea Bisericii Sfânta Sofia,iar din anul 1601 până azi,se găseşte în Districtul Phanar.

În vecinătatea ei,poţi vizita Biserica Sfântul Gheorghe şi te poţi închina la moaştele Sfinţilor Ioan Gură de Aur,Grigorie Teologul,Eufimia,Teofana Împărăteasa şi Salomeea.

Tot aici vei regăsi cele mai scumpe odoare ale Patriarhiei Ecumenice:o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului,numită „Ocrotitoarea Bizanţului”,şi unul dintre cuiele care au fost bătute în trupul Mântuitorului.

Chora,un muzeu impresionant

Cel mai important şi mai frumos monument bizantin din Istanbul,după Biserica Sfânta Sofia,este Mănăstirea Chora.

Este situată în parte de vest a oraşului,în districtul Erdinekapi. În vremea Împăratului Iustinian I,aici a fost un mare complex monahal.

Astăzi,poţi să admiri cele mai frumoase mozaicuri murale creştine şi fresce datând din secolul al XIV-lea,când arta creştină bizantină era înfloritoare.

Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” 

În districtul Zeytinburnu din cartierul Balukli,undeva în afara zidurilor vechiului Constantinopol,se găseşte Mănăstirea Maicii Domnului la Izvor sau „Izvorul Tămăduirii”.

La subsolul ei poţi să vizitezi un paraclis unde se află şi astăzi izvorul făcător de minuni al Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.

Una dintre primele sale vindecări miraculoase este aceea a unui orb care şi-a recăpătat vederea după ce şi-a spălat faţa cu apă din izvor.

Mulţumită multelor minuni care s-au petrecut de atunci şi până azi la acest izvor,s-a generalizat în întreaga Ortodoxie sărbătoarea din Vinerea Luminată,Izvorul Tămăduirii.

Mai multe