Pelerinaj la Sfânta Filofteea de la Curtea de Argeş

24 martie 2011   Spiritualitate

La Curtea de Argeş sunt cinstite moaştele Sfintei Filofteea, muceniţa care şi-a dăruit viaţa credinţei şi ajutorării celor nevoiaşi.

Pe aceeaşi temă:

Cuvioasa Paraschiva,ocrotitoarea românilor

Pelerinaj la peştera Cuvioasei Teodora

Biserica Meşterului Manole

Din mulţimea credincioşilor care vin la Curtea de Argeş să-şi murmure la picioarele sfintei rugăciunilepentru a căpăta ajutor,puţini ştiu cine a fost ea şi cât a pătimit în scurta ei viaţă.

Acest lucru mi s-a întâmplat şi mie acum câţiva ani,când,în drum spre Munţii Făgăraş,m-am abătut la Mănăstirea Curtea de Argeş pentru a o vizita.

M-au impresionat biserica şi aghiazmatarul,mult mai frumoase decât ceea ce arătau albumele turistice. Interiorul bisericii te copleşeşte prin măreţia lui:cele douăsprezece coloane îi simbolizează pe cei doisprezece apostoli. La loc de cinste se află moaştele Sfintei Filofteea,care a fost martirizată la numai 12 ani.Copila cu inimă miloasă Filofteea s-a născut într-o

familie care locuia la sud de Dunăre,la începutul secolului al XIII-lea. Mama ei era foarte credincioasă şi şi-a crescut fata în frică de Dumnezeu. Din păcate,mama Filofteei a murit la vârstă tânără,lăsând-o orfană de mică.

Tatăl ei,un om aspru,s-a recăsătorit curând,iar mama vitregă i-a făcut viaţa grea copilei. Dar Filofteea nu s-a abătut de la învăţăturile mamei sale,şi,mai ales,de la pornirile inimii ei miloase,care suferea pentru cei aflaţi în nevoi şi în suferinţă,continuând să-i ajute.

Pentru că nu avea întotdeauna ce să dea săracilor,le lăsa o parte din mâncarea pe care i-o ducea tatălui ei la câmp. A îndurat de multe ori bătăi din cauza acestui obicei. Când tatăl a prins-o asupra faptului,îmboldit de o mânie diabolică,a ucis-o.

De pe meleagurile natale,în Argeş Regretându-şi gestul,tatăl a vrut să ia trupul fetei ca să-l îngroape,dar acesta se făcuse atât de greu,că nu mai putea fi ridicat de la pământ. Atunci,arhiepiscopul locului a citit mai multe rugăciuni de dezlegare,pentru a putea duce trupul la catedrala din Târnovo.

Se spune că,nedorind să meargă acolo,Sfânta Filofteea nu a putut fi clintită din loc. Ierarhul a început atunci să rostească numele mai multor oraşe,iar când a pronunţat numele Cetăţii Argeş,trupul s-a făcut uşor ca fulgul şi s-a lăsat purtat.

Aşa a ajuns Sfânta la Curtea de Argeş,unde a făcut multe minuni,devenind ocrotitoarea românilor. Mulţi oameni s-au vindecat rugându-se cu credinţă la racla cu moaştele ei,iar cei aflaţi în încercări mari au găsit alinare.

Moaştele sale sunt scoase în procesiune în perioade de secetă,pentru a aduce ploaie. În trecut,de ziua ei,7 decembrie,se făceau daruri celor mici,ca şi de Sfântul Nicolae,pentru că este considerată ocrotitoarea copiilor.

Felicia I. din Piteşti a cunoscut mijlocirea sfintei în propria viaţă. Mama ei,pe nume Filofteea,a murit nespovedită. Femeia a hotărât să ajute o fetiţă săracă,pentru ca Sfânta să mijlocească pentru mama ei. Înainte ca o prietenă să o ducă la o familie nevoiaşă,Felicia a visat o fetiţă,împreună cu cei doi fraţi ai ei.

Când a ajuns la casa unde trăiau copiii,aceştia arătau exact ca în vis şi erau orfani de mamă. Ajutându-i pe copii şi văzând bucuria lor,Felicia s-a încredinţat că şi mamei sale i s-au iertat păcatele.

Rugăciune către Sfânta Filofteea

O,întru tot lăudată şi mult milostivă muceniţă Filoftee,primind mulţumirea noastră cea săracă şi această puţină rugăciune de acum,de toate relele ne păzeşte,pace lumii mijloceşte,de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi ne mântuieşte şi ne apără pe noi de veşnica osândă,ca dimpreună cu tine,lui Hristos Dumnezeu să-I cântăm:Aliluia!

Mai multe