Picu Pătruţ: călugărul poet şi pictor
Minunata alăturare a cuvintelor şi culorilor, chipurile expresive, scenele biblice în stil popular românesc... versurile şi picturile monahului Picu Pătruţ continuă să impresioneze prin armonia şi originalitatea lor.
Picu Pătruţ s-a născut în 1818,într-o familie de ţărani din Săliştea Sibiului. De mic a avut aplecare spre viaţa religioasă:a intrat în slujba bisericii la vârsta de 11 ani. Toată viaţa şi-a petrecut-o în satul natal – dar asta nu l-a împiedicat să desăvârşească o operă artistică cu ecouri internaţionale. Profunda credinţă în cele sfinte,dar şi în frumuseţea sufletulului omenesc s-a reflectat în lucrările sale:a scris sute de cântări,imnuri şi poeme,ilustrate cu celebrele sale acuarele.
Un făcător de „viersuri“
Autodidact,a scris poeme religioase,într-un stil inspirat din folclorul românesc. „Viersurile“ sau „vierşurile“ sale erau închinate principalelor praznice ale bisericii,majoritatea fiind puse pe muzică de însuşi autorul lor. „Ţi s-au golit trupul tău/ Şi ai suferit toiage/ De la cei fără de leage/ Şi atâta de cumplit/ Sfântul trup ţi s-au zdrobit.“ Această strofă,închinată lui Ioan cel Nou de la Suceava,ilustrează plastic chinurile îndurate de martiri în apărarea credinţei lor-şi este un exemplu al modului în care monahul îşi concepea „cântările“.
Cuvinte ilustrate
Picu Pătruţ nu s-a mulţumit doar să pună cuvintele pe muzică:a dorit să le şi ilustreze. Miniaturile au fost concepute ca să dea viaţă şi culoare paginii scrise,fiind rodul creativităţii de inspiraţie folclorică. De multe ori,personajele din Noul sau Vechiul Testament sunt îmbrăcate în port popular sau au pe cap căciuli specifice portului din Mărginimea Sibiului. Cadrul în care au loc scenele biblice sunt inspirate de natura Săliştei natale – de unde nota originală de pitoresc,de autentic.
Ştiai că...
... o parte din creaţiile lui Picu Pătruţ se mai păstrează şi astăzi în cultura populară din Sălişte? Poemul său despre Craii care vestesc naşterea Mântuitorului este prezentat de copii în perioada Crăciunului.