Postul de vară şi sănătatea
Bogăţia de legume şi de fructe cu care ne răsfaţă lunile de vară face mult mai uşor de trecut perioadele de post. Adevărate cure de dezintoxicare, posturile au efecte extraordinareasupra sănătăţii.
Posturile de vară,cel al sfinţilor Petru şi Pavel şi cel care precede marele praznic al sfintei Maria,sunt mai uşor de ţinut pentru că legumele şi fructele se găsesc din belşug. Mâncărurile sunt variate şi dau organismului energie,vitamine,minerale,detoxifiindu-l în acelaşi timp.
Leac pentru toxine
Alimentele de origine animală sunt considerate „impure”,pentru că rămân mult timp în intestine,se descompun şi elimină multe toxine,dezechilibrând organismul. Alimentele „pure” sunt cele care se păstrează mult timp proaspete şi care sunt absorbite rapid de organism,fără a lăsa multe reziduuri.
Cerealele,fructele şi legumele fac parte din această categorie. O alimentaţie fără produse de origine animală reduce procesele de fermentaţie şi de putrefacţie din intestin şi,implicit,toxinele. De aceea,alimentele de post (care includ multe fibre) purifică organismul. Cele două posturi de vară,Postul Sfintei Marii şi cel al Sfinţilor Petru şi Pavel,dau vigoare în lunile caniculare.
Pot să apară efecte secundare
Pentru că odată cu schimbarea alimentaţiei se produc schimbări la nivelul metabolismului şi se elimină multe toxine,pot apărea diverse efecte secundare,precum durerile de cap,senzaţia de greaţă,constipaţia,o uşoară stare de iritaţie,hipotensiunea arterială şi senzaţia de uscăciune a gurii.
La cei cu multe toxine în corp,pot apărea acneea,un miros corporal greoi sau halena (miros neplăcut al gurii). Nu e cazul să te impacientezi,toate aceste efecte sunt cauzate de eliminarea toxinelor din corp.
Consumă cât mai multe lichide,pentru a evita deshidratarea şi a uşura eliminarea toxinelor. Dieta vegetariană asigură organismului necesarul de proteine,vitamine şi de lipide,cu condiţia ca hrana să fie diversificată şi să includă fructe,legume,cereale,nuci şi seminţe.
Terapie pentru trup şi suflet
Perioada de post purifică nu numai trupul,ci şi sufletul. Este bine ca în această perioadă să ai o atitudine pozitivă,să te abţii de la certuri,intrigi,bârfe,minciuni şi să te rogi. Călugării spun că pe perioada postului cea mai potrivită este Rugăciunea Inimii:
„Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieşte-mă pe mine,păcătosul!”Cea mai bună metodă de purificare spirituală rămâne „sfânta tăcere în uniune cu Dumnezeu”. Concentrarea în faţa unei icoane şi comunicarea cu Dumnezeu în gândul nostru ne dau putere şi ne ajută să depăşim cele mai grele momente şi chiar să ne vindecăm de unele boli.
Ce mâncăm după post
Ieşirea din post trebuie să fie făcută treptat. După încheierea perioadei de abstinanţă alimentară,este recomandată o trecere blândă la alimentaţia „de dulce”,evitând,în prima fază,excesul de grăsimi şi de proteine,pentru că acestea pot fi cauza unor crize de bilă sau de pancreatită.
Şi consumul de dulciuri,de alcool şi de băuturi energizante trebuie să fie făcut cu moderaţie,pentru că produce creşterea tensiunii arteriale,a pulsului şi o stare de iritabilitate. Dacă apar arsuri la stomac,pot fi calmate bând mai multă apă şi ceaiuri călduţe din plante. În general,ieşirea din post este o tranziţie către alimentaţia normală.
Postul nu este recomandat persoanelor cu hiperaciditate gastrică sau cu ulcer.