Postul Paştelui este ţinut de jumătate dintre femei

24 aprilie 2013   Spiritualitate

Un studiu recent realizat la nivel naţional de Mercury Research referitor la obiceiul de a ţine post a dezvăluit că 42% din românii cu vârsta de peste 14 ani ţin Postul Mare, femeile fiind preocupate într-o mai mare măsură decât bărbaţii să urmeze rigorile lui.

Dintre femeile intervievate,50% ţin Postul Sfintelor Paşti,în timp ce numai o treime dintre bărbaţi păstrează acest obicei. Mai mult,34% din femeile care postesc reuşesc să stea departe de mâncărurile de dulce în toate cele şapte săptămâni de post. Procentajul bărbaţilor care ajung să ţină tot Postul Mare este mai mic,de 18%.

Sănătatea conferită de post,apreciată de ardeleni şi bucovineni

Potrivit studiului Mercury Research,un sfert din cei care postesc,îndeosebi românii din Ardeal şi Bucovina sunt convinşi că aceasta îi ajută să-şi păstreze sănătatea. Într-o măsură mai mare decât alte categorii de vârstă,persoanele trecute de 50 de ani au ca motivaţie beneficiile pe care alimentaţia o are asupra sănătăţii.

Legumele şi fructele,mai consumate în această perioadă

În timpul postului,mai mult de trei sferturi dintre cei care postesc mănâncă mai des decât de obicei salate de legume sau de fructe. Dulceaţa,gemurile,mierea,conservele de legume sunt alese acum de mai mult de două treimi dintre cei care ţin post,iar produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal,soia,caşcaval vegetal) sunt şi ele la mare căutare. Şi încă un detaliu oferit de această cercetare:patru din zece români care ţin post gătesc acasă mai mult decât o făceau în mod obişnuit.

Postul creşte cheltuielile pentru mâncare

Un sfert dintre românii care respectă rigorile Postului Paştelui cheltuie mai mult pentru alimente decât în afara postului. Cel puţin asta susţin 31% dintre femeile care au participat la studiu.

Planificarea cumpărăturilor alimentare în timpul postului poate fi mai dificilă decât în perioadele obişnuite din mai multe motive. Risipa este mai mare,întrucât estimarea cantităţilor nu mai este realizată la fel de bine ca de obicei.

Un alt motiv ar fi înlocuirea alimentelor obişnuite cu mâncare proaspătă,neprocesată,care se consumă în cantităţi mai mari nefiind la fel de săţioasă,şi,care,de asemenea,poate duce la cheltuieli mai mari”,a declarat Andrei Canda,Client Service Director la Mercury Research.

Mai multe