Povestea celor 40 de mucenici

24 februarie 2016   Spiritualitate

Creştinii îi sărbătoresc pe 9 martie pe cei 40 de mucenici şi, în amintirea lor, servesc mucenici, copţi sau fierţi şi închină pahare cu vin. Însă, de unde vine această sărbătoare? Care este povestea celor 40 de mucenici?

S-au jertfit pentru credinţa lor

În timpul împăratului păgân Licinus,creştinii erau prigoniţi pentru credinţa lor şi,din acest motiv,slujbele religioase se oficiau în secret. În armata împăratului se aflau şi soldaţi creştini,iar când guvernatorul Armeniei,Agricolae,a aflat despre credinţa lor le-a interzis să se închine Domnului şi le-a poruncit să se roage zeilor păgâni. Deoarece aceştia au refuzat,guvernatorul a ordonat să fie pedepsiţi,aruncaţi în temniţă şi bătuţi cu pietre. Supliciul lor a durat opt zile,însă,în acest timp,în temniţă li s-au arătat semne divine şi astfel au avut putere să îndure torturile la care au fost supuşi.

Minunea de pe lacul Sevatiei

Văzând că nu reuşeşte să-i îndepărteze de pe calea credinţei creştine,Agricolae a ordonat să fie aruncaţi în timpul nopţii în lacul Sevatiei,ca să moară înecaţi sau de frig. Însă,în timpul nopţii,ca prin minune,apa s-a încălzit şi lacul s-a dezgeţat,cei 40 de soldaţi au supravieţuit nopţii,iar deasupra capetelor le-au apărut 40 de cununi strălucitoare.

Chiar şi aşa,inima guvernatorului nu s-a înmuiat,şi după ce soldaţii au fost scoşi vii din lac a ordonat să le fie zdrobite fluierele de la picioare şi să fie lăsaţi să moară în agonie. Cei 40 de mucenici care au murit în chinuri au fost:Chirion,Candid,Domnos,Isihie,Ieraclie,Smaragd,Valent,Vivian,Evnichie,Claudie,Prisc,Teodul,Eutihie,Ioan,Xantie,Ilian,Sisinie,Aghie,Aetie,Flavie,Acachie,Ecdit,Lisimah,Alexandru,Ilie,Leontie,Gorgonie,Teofil,Dometian,Gaie,Atanasie,Chiril,Sacherdon,Nicolae,Valerie,Filoctimon,Severian,Hudion,Meliton si Aglaie.

În amintirea credinţei lor,Biserica Ortodoxă a hotărât să fie cinstiţi în fiecare an pe 9 martie.

Mai multe