Povestea celor trei magi

24 decembrie 2016   Spiritualitate

Se spune că primele persoane care l-au văzut pe pruncul Iisus au fost cei trei crai de la răsărit. Ei au bătut cale lungă pentru a-l întâlni pe regele iudeilor, căruia i-au adus în dar aur, smirnă şi tămâie.

Cei trei magi sunt pomeniţi în Evanghelia după Matei,fără să li se dea numele – dar tradiţia spune că aceştia erau Melchior,regele Persiei,Gaspar,regele Indiei şi Baltazar,regele Arabiei. Deşi în perioada respectivă magii erau văzuţi ca nişte vrăjitori,cei trai crai sunt consideraţi înţelepţi,deoarece au interpretat apariţia stelei pe cer ca un semn al venirii Mântuitorului. De asemenea,ei nu s-au lăsat înşelaţi de rugămintea regelui Irod şi au salvat astfel viaţa pruncului Iisus.

 Steaua din Betleem 

Înainte de naşterea lui Iisus Hristos,pe cer s-a ivit o stea care lumina mai puternic decât toate celelalte,fiind vizibilă chiar şi ziua. Ea a fost văzută de trei regi. Ei auziseră de profeţia conform căreia un astru ceresc strălucitor urma să vestească naşterea regelui iudeilor. Magii au pornit la drum şi au călătorit zi şi noapte,fără să simtă oboseala,foamea sau frigul. Deşi veneau din direcţii diferite,au fost ghidaţi de stea până când au ajuns la Ierusalim,unde steaua a dispărut de pe cer.

  Cruzimea regelui Irod  

Odată ajunşi aici,ei au întrebat:„Unde este regele Iudeilor,Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui“.S-au îndreptat către palat,unde au fost întâmpinaţi de regele Irod. Acesta ştia de profeţia naşterii micului rege şi se temea ca nou-născutul să nu-i ia într-o zi locul pe tron. Deoarece plănuia să-L găsească şi să-L omoare,acesta i-a îndreptat pe magi spre Betleem,unde bănuia că se află Fiul lui Dumnezeu,şi i-a rugat să-i dea de veste atunci când Îl întâlnesc,pretextând că ar vrea să se închine Lui. Magii au plecat şi au văzut din nou steaua. Ea i-a condus către locul unde era pruncul,vegheat de părinţii Săi. „Şi intrând în casă,au văzut pe Prunc împreună cu Maria,mama Lui,şi căzând la pământ,s-au închinat Lui;şi deschizând vistieriile lor,I-au adus Lui daruri:aur,tămâie şi smirnă“. La plecare,steaua i-a călăuzit pe magi pe alt drum,departe de palatul regelui Irod.

Semnificaţia darurilor magilor

·         Aurul este metalul regilor- iar acest dar simboliza faptul că Iisus Hristos era recunoscut drept Împărat. În acelaşi timp,aurul este simbol al milosteniei. Cei care împart de bunăvoie,din agoniseala lor,persoanelor nevoiaşe,dau dovadă de milostenie. Sfinţii Părinţi spun că „Milostenia izbăveşte sufletul din moarte şi acoperă mulţime de păcate. Ea este cheia cu care descuiem uşile raiului“.

·         Tămâia este folosită în timpul slujbelor religioase,fiind considerată simbol al jertfei şi slavei aduse Mântuitorului. Prin acest dar,magii arătau că Îl consideră pe Iisus mare preot.

·         Smirna era utilizată în ritualurile de înmormântare-şi prin acest dar magii arătau că Iisus este muritor şi că se va jertfi pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate. Smirna este un simbol al lacrimilor şi al răbdării. Apostolul Matei spunea că „cel ce va răbda până la sfârşit,acela se va mântui“.

Ştiai că...

... cei trei magi au fost botezaţi de Apostolul Toma şi au devenit episcopi?

... la Mănăstirile Sfântul Pavel şi Xiropotamu de pe Muntele Athos se găsesc o parte din darurile aduse de magi?

... moaştele celor trei magi au fost descoperite de împărăteasa Elena,mama împăratului Constantin cel Mare,în timpul unui pelerinaj în Palestina şi în Ţara Sfântă? Ea le-a adus la Constantinopol,unde au stat o perioadă în biserica Sfânta Sofia. Mai târziu,ele au fost duse la Milano de către cavalerii cruciaţi,iar în 1164 au fost trimise la catedrala din Köln.

Mai multe