Reîncarnarea: adevăr sau închipuire?
La un moment dat, fie antrenată de prietenele tale, fie din curiozitate personală, sigur ai vrut să afli ce ai fost într-o viaţă anterioară. Blamată de unele religii, deşi acceptată de oameni din cele mai vechi timpuri, ideea că sufletul nu moare, ci trece din diverse în diverse corpuri, pentru a căpăta purificarea necesară unui loc în Rai, rămâne una din marile dileme ale lumii.
Un fenomen contestat
Din punct de vedere spiritual,reîncarnarea este un fenomen acceptat total în religiile din Asia şi India,însă creştinismul nu-l vede cu ochi buni,deşi această religie se dovedeşte permisivă în ceea ce priveşte alte concepte-surori:viaţa de după moarte,Judecata de Apoi sau învierea morţilor.
Indiferent că vrem sau nu să credem în această filosofie,există anumite argumente şi metode de verificare,care pot să aducă dovezi credibile în sprijinul reîncarnării. Toate studiile despre acest fenomen atestă că trebuie să verificăm câteva reguli de bază,în cazul în care dorim să aflăm mai multe lucruri despre fostele noastre reîncarnări şi,de ce nu,să încercăm anumite tehnici care ne pot confirma existenţa acestora.
Amintiri care dăinuie peste veacuri
Presupusă cea mai „sigură“ dovadă a reîncarnării,regresia hipnotică se realizează de o persoană specializată în acest procedeu (psihiatru sau psiholog). Aceasta presupune intrarea unei persoane în starea de hipnoză şi îndrumarea ei înapoi în trecut,chiar înainte de momentul naşterii.
În acest sens,există mărturii cum că subiecţii care au acceptat să se supună experimentelor au reuşit să adune,de-a lungul a mai multor şedinţe,informaţii care să ateste că şi-au „accesat“ sinele,de-a lungul erelor.
Pitagora a fost unul dintre primii gânditori care au verbalizat noţiunea de reîncarnare. Platon sau Salvador Dali sunt alte două personalităţi care au abordat acest subiect în scrierile sau memoriile lor.
Rămăşite din vieţile anterioare
Studiile şi experimentele pentru verificarea ipotezelor reîncarnării au fost realizate,pentru o mai bună acurateţe,şi cu ajutorul copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani. În foarte multe cazuri,aceştia reuşeau să-şi aducă aminte de existenţa altor vieţi,specificând detalii de ordin geografic,istoric sau familial.
„Simt că mi s-a mai întâmplat asta”
Senzaţia de repetiţie,aşa-numitul dejà-vu,este cunoscută de marea majoritate a populaţiei Pământului. Reluarea unui eveniment sau a unei situaţii,deşi individul nu a mai fost pus vreodată în acel context,devine uneori echivalentă cu noţiunea de clarviziune,o stare suspectă,dacă nu o punem pe seama validităţii reîncarnării.
Frici nejustificate
Fobiile sau fricile nejustificate ne fac de cele mai multe ori să reacţionăm intempestiv şi să nu putem să conştientizăm faptul că totul se poate rezolva într-un mod benefic pentru noi. Fobiile sunt nişte mecanisme de apărare la traume suferite în trecut. Astfel că ajungem să ne întrebăm de unde avem o frică monstruoasă de apă sau de păianjeni. Unii specialişti acceptă drept cauză traumele din alte vieţi.
Crede şi... cercetează!
Aceste tehnici sau argumente nu sunt literă de lege,dar te pot ajuta în cazul în care încerci să afli puţin mai mult despre persoana ta şi despre psihicul tău. Iar faptul că vrei să ştii mai multe se poate să te facă să exclami la un moment dat:„Oare Cleopatra cum ar fi reacţionat dacă ar fi citit acest articol?“.
Aşa se explică existenţa... geniilor?
Copiii înzestraţi sunt unele dintre persoanele care pot înclina balanţa în credinţa faptului că reîncarnarea există. Compozitorul Mozart sau matematicianul Pascal se număra printre tipurile din istorie,cu capacităţi remarcabile pentru vârsta la care au creat anumite opere. Ştiinţa pune aceste realizări pe seama unor simple reacţii chimice,diferite,la nivel cerebral în cazul lor,dar acest lucru nu poate fi dovedit 100%.
La noi,Mihai Eminescu a ajuns să fie influenţat de reîncarnare după studiile pe care le-a făcut în Germania. „Avatarii faraonului Tla“ se numără printre scrierile lui Eminescu care aduc în literatura românească primele semne referitoare la vieţile anterioare.