Rugăciuni către Maica Domnului
Mai mult decât oricând, în postul Sfintei Maria rugăciunile către Maica Domnului sunt balsam sufletesc şi aducătoare de pace. Iată trei rugăciuni dintre cele mai puternice.
Ajutătoare grabnică în necazuri
Fecioara Maria îi adoptă pe toţi fiii Bisericii care i se roagă. Le mijloceşte cererile în faţa Fiului ei şi aduce mângâiere. Una dintre cele mai puternice rugăciuni este Acatistul Acoperământului Maicii Domnului numită şi „ajutătoare grabnică în necazuri”.
Părintele Arhimandrit Ioachim,stareţul mănăstirii Lainici,recomandă această rugăciune în special celor care trec prin necazuri şi greutăţi,dar poate fi citită de oricine,oricând,pentru a spori duhovniceşte.
Fecioara a scăpat oameni de la moarte,de la accidente grave sau de la boli incurabile,datorită rugăciunilor care au fost făcute către ea. Părintele Ioachim spune că „a avea pe Maica Domnului protectoare în viaţa noastră pământească înseamnă a avea siguranţa mântuirii şi pe cea a bucuriei veşnice de a o întâlni în lumea de dincolo”şi-i îndeamnă pe creştini să citească acest acatist de fiecare dată când au nevoie de ajutor. Când ne rugăm,Fecioara Maria e lângă noi şi atunci Dumnezeu ne ascultă prin mijlocirea ei. Alină durerea
O altă rugăciune care poate fi spusă în momentele grele ale vieţii este Paraclisul Maicii Domnului. Cuvintele ei sunt alinătoare pentru sufletele noastre şi ne exprimă durerea mai bine decât putem face noi. La sfârşitul rugăciunii suntem îndemnaţi să rostim „bucură-te” şi să găsim,în mijlocul necazurilor,curajul de a merge mai departe.
Cei care au un mare necaz sau o încercare în viaţă este bine să citească Paraclisul timp de 40 de zile. În această perioadă se recomandă post şi reculegere.
Vindecă de patima băuturii
Pentru familiile celor atinşi de patima beţiei există Acatistul Maicii Domnului „Potirul nesecat”. Această rugăciune i-a ajutat pe mulţi să se vindece. Părintele Ioachim îi îndeamnă pe cei căzuţi în viciul beţiei să se spovedească sincer încercând să reziste ispitirii cu băutură.
Totodată,este bine ca persoanele respective să fie puse la pomelnic la mai multe mănăstiri sau biserici unde se fac slujbe zilnic,şi să citească acest acatist,timp de 40 de zile la rând,ţinând post.
Aceste rugăciuni pot fi repetate de câteva ori pe an. Dacă cel în cauză nu vrea să lupte,familia se poate ruga pentru el.
Izvor de bucurie duhovnicească
„Bucură-te,tulpină de lumină a rugului nemistuit;
Bucură-te,pridvorule de smirnă,prin care Dumnezeu s-a ivit;
Bucură-te,inel al unui foc ce-i mai presus de cer;
Bucură-te,lacrimă care topeşti tot lăuntricul ger;
Bucură-te,toiag cu floare,întru a inimii călătorie;
Bucură-te,fir de răcoare izvorât în lăuntrica pustie;
Bucură-te,zăpadă a minţii,de nici o patimă ajunsă;
Bucură-te,uimire sărutată cu duhovnicească minune;
Bucură-te,Mireasă urzitoare de nesfârşită rugăciune!”