Rugăciunile la icoana Sfântului Antonie aduc alinare

24 martie 2011   Spiritualitate

În fiecare marţi, la o biserică din centrul Bucureştiului se strâng zeci de credincioşi. Sunt uniţi de aceeaşi speranţă, aceea de a se ruga la icoana Sfântului Antonie cel Mare, ca să le ierte păcatele şi să le aline durerile.

Te-ar mai putea interesa:

Sfântul Anton,apărătorul de boli

Există păcate de neiertat?

Aflată chiar în centrul Bucureştiului,lângă Hanul lui Manuc,Biserica Domnească de la Curtea Veche,numită şi Biserica Bunavestire,este cel mai vechi locaş de cult din Bucureşti.

Ceea ce o face cunoscută nu sunt cei 450 de ani de la înfiinţare,ci odorul cel mai de preţ:icoana făcătoare de minuni a Cuviosului Antonie. Această icoană a fost adusă la Biserica Curtea Veche tocmai în urma unei minuni. Cea dintâi minune a icoanei

În anul 1847,icoana Sfântului Antonie cel Mare se găsea la o biserică ridicată în apropierea Bisericii Bunavestire,numită şi Biserica Puşcăriei,care purta Hramul „Sfântul Antonie”. Un incendiu devastator a cuprins tot centrul Bucureştilor,iar biserica în care se afla icoana a ars în întregime.

Egumenul Visarion a fost acela care,răscolind prin cenuşa bisericii,a aflat cu uimire că icoana Sfântului Antonie nu fusese atinsă de foc. El a curăţat-o şi a aşezat-o în Biserica Domnească de la Curtea Veche,în partea dreaptă a altarului,lângă icoana Buneivestiri. Din acel an,Sfântul Antonie a devenit patronul bisericii,alături de Maica Domnului.

Un obicei care împlineşte rugăciunile

Cu timpul,a crescut evlavia credincioşilor pentru icoana Cuviosului Antonie. Multe rugăciuni au fost împlinite şi multe minuni au fost săvârşite de Domnul prin mijlocirea Sfântului. Şi acum,în fiecare marţi dimineaţa,zeci de oameni vin să se roage Sfântului Anton,după cum a rămas obiceiul din vechime.

Se spune că rugăciunile ţi se împlinesc dacă te rogi icoanei Sfântului câte nouă marţi la rând,urmând ca în cea de-a zecea să faci rugăciuni de mulţumire şi să împarţi ce poţi:pâine,ulei,fructe. Cum a apărut acest obicei? Nimeni nu mai ştie,însă minunile săvârşite de icoană se petrec şi astăzi ca urmare a întoarcerii la credinţă a oamenilor şi a rugăciunilor.

Cea mai mare dintre minuni este întoarcerea la credinţă a tinerilor,care se apropie de ea dintr-o pornire interioară de neexplicat,fără a avea pe nimeni foarte credincios în familie.

În faţa icoanei Sfântului,tineri despre care nu ai zice că au aplecare spre credinţă vin cu ochii în lacrimi şi înalţă rugăciuni fierbinţi. De aici,un copil care nu putea merge a plecat acasă pe picioarele lui. O tânără care nu putea avea copii a primit binecuvântarea Sfântului,iar acum are doi copii pentru care vine adesea să-i mulţumească Sfântului Antonie.

Tot în faţa icoanei sfinte,o femeie posedată de diavol şi-a revenit în simţiri. Marele postitor şi călugăr Antonie a mijlocit şi rugăciunile unei femei care aştepta de mult o repartiţie de casă de la primărie. În timp ce aceasta se afla în genunchi în faţa icoanei,o floare aşezată pe ramă i-a căzut pe umăr. N-a trecut mult şi femeia şi-a primit casa mult dorită.

Rugăciune către Sfântul Antonie cel Mare

Bunule Părinte Antonie,cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti,nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă,ci la slava şi mila lui Dumnezeu,pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem. O,slăvite făcător de minuni,părintele săracilor,ocrotitorul văduvelor,sprijinitorul orfanilor,vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu,ca să fim mângâiaţi în nevoi,ca să fim apăraţi de primejdii,de ispite şi de păcate. Tu,cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului,fă şi din pustiul sufletului nostru,ars de necredinţă şi ros de patimi,loc plăcut Ţie,în care să se sălăşluiască virtutea,prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt,al Tatălui,al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

Mai multe