Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea familiei
La fiecare 25 noiembrie, întreaga suflare creştină îşi aminteşte de Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, apărătoare a credinţei şi a familiei.
În ciuda faptului că s-a născut într-o familie de rang înalt,Sfânta Ecaterina,cea care avea să se jertfească pentru Hristos,a renunţat la privilegiile ei imediat ce a aflat despre învăţătura creştină. A trăit la începutul secolului al IV-lea,în timpul prigoanei contra adepţilor noii credinţe,în Alexandria. Egiptul se afla pe atunci sub conducerea Împăratului roman Maximian. La 18 ani,Ecaterina era apreciată pentru frumuseţea,educaţia şi înţelepciunea ei. Întâlnirea cu un duhovnic creştin i-a schimbat viaţa.
Mireasă a lui Hristos
Din copilărie,Ecaterina a avut o sete de cunoaştere ieştă din comun şi a ajuns una dintre cele mai învăţate tinere din Alexandria. Frumuseţea ei a atras pe mulţi care doreau s-o ia în căsătorie,dar i-a respins pe toţi. Văzând aceasta,părinţii au trimis-o la un ascet filosof,aflat într-o peşteră la marginea Alexandriei,neştiind că acesta este un duhovnic creştin. El i-a vorbit despre Hristos pentru prima dată,i-a oferit o icoană a Maicii Domnului,a îndemnat-o să renunţe să se mai roage idolilor.
Niciun învăţat chemat de părinţii ei n-a reuşit s-o înduplece să se întoarcă la credinţa idolatră. Convingerea că unul este Dumnezeu şi că Lui I se cuvine cântare şi-a întărit-o în urma unor viziuni în care i-au apărut Maica Domnului şi Mântuitorul Hristos. După ce a primit botezul,Iisus i s-a ivit în vis şi i-a dăruit un inel de logodnă:„Iată,astăzi te primesc pe tine mireasă (…) Să nu mai primeşti niciun alt mire pământesc“.
A propovăduit creştinismul cu preţul vieţii
N-a trecut mult până ce Împăratul Maximian a aflat că Ecaterina a îmbrăţişat credinţa creştină. S-a decis s-o supună mai întâi unei înfruntări cu înţelepţii curţii,filosofi păgâni pe care tânăra i-a convins că adevărata credinţă este cea în Dumnezeu.
Se spune că 150 de retori au ascultat cuvintele ei prin care a explicat Evanghelia lui Hristos şi s-au lumina de Duhul Sfânt,mărturisind ei înşişi că doresc să devină creştini. Împăratul s-a cutremurat şi,temându-se de urmări,a poruncit să fie aruncaţi în foc. De aceea,pe 25 noiembrie,sunt pomeniţi şi aceşti învăţaţi care au fost martirizaţi în aceeaşi zi cu Sfânta. După chinurile amare la care a fost supusă Ecaterina,împăratul a cerut uciderea ei.
Trupul i-a fost îngropat în locul unde Moise a văzut Rugul Aprins,pe Muntele Sinai (vezi foto). Peste ani,un călugăr de la schitul construit la poalele muntelui a găsit moaştele sfintei. De atunci,mănăstirea a purtat numele Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina.
Ajută femeile cu sarcini grele
Cu credinţa că Sfânta Ecaterina se va ruga lui Dumnezeu pentru bunăstarea familiei lor,pentru ca femeile care au sarcini grele să nască uşor şi pentru sănătatea copiilor,a bătrânilor,credincioşii merg să se închine la moaştele ei. Cei mai mulţi se îndreaptă în preajma zilei de 25 noiembrie spre schitul de pe Muntele Sinai.
Părticele din rămăşiţele ei sfinte se găsesc şi la noi,la Mănăstirea Comana,în judeţul Giurgiu,şi la câteva biserici din Bucureşti:Biserica „Adormirea Maicii Domnului“,în centrul Capitalei,pe Calea Dorobanţi,Biserica „Sfânta Ecaterina“ a Facultăţii de Teologie- sfânta fiind şi protectoarea şi îndrumătoarea studenţilor la teologie.
De asemenea,începând din anul 2008,Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi – Colţei“ păstrează şi ea un fragment din moaştele sfintei,credincioşii putând să se bucure de prezenţa şi binecuvântarea ei.
Ştiai că…
…Sfânta Ecaterina a fost fiica unui principe alexandrin,pe nume Constantin? A primit o educaţie aleasă,i-a citit pe Homer,Virgiliu,Hipocrat,Aristotel şi Platon,fiind interesată inclusiv de astronomie.
Rugăciune către Sfânta Ecaterina
„Înţeleaptă şi frumoasă Ecaterina,vrednică muceniţă a lui Hristos,primeşte această puţină rugăciune a noastră şi te roagă pentru noi,să ne dăruiască Bunul Dumnezeu iertare păcatelor,pace,sănătate şi ajutor în toate cele bune,când cântăm lui Dumnezeu:Aleluia!“ („Acatistul Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina”,Condac 13).