Sfânta Muceniţă Ecaterina, mireasa lui Hristos
În fiecare an, pe 25 noiembrie, creştin-ortodocşii o prăznuiesc pe Sfânta Muceniţă Ecaterina, cea care s-a jertfit cu trupul pentru credinţă şi propovăduirea lui Iisus Hristos.
În ţinutul Sinaiului din Egipt,la poalele Sfântului Munte (unde Dumnezeu i-a dat lui Moise Tablele cu Cele Zece Porunci),se află Mănăstirea închinată Sfintei Muceniţe Ecaterina,cunoscută sub numele de Mănăstirea Schimbării la Faţă,cea mai veche mănăstire din lumecu viaţă creştină neîncetată.
Aici se găsesc moaştele şi Rugul Aprins care,spun localnicii,înverzeşte miraculos în fiecare an,în ciuda pământului nisipos.
Fiecare pelerin care se închină la moaştele din altarul bisericii primeşte binecuvântare un inel simbol,asemănător cu cel dăruit de Mântuitor Sfintei Ecaterina,şi o bucată de piatră de pe Muntele Sinai. O părticică din moaştele Sfintei se află şi la noi în ţară,la Mănăstirea Comana,din judeţul Giurgiu.
Cine a fost Ecaterina
Sfânta Ecaterina a trăit pe vremea împăratului Maximilian (304) şi a fost fiica unui principe alexandrin,pe nume Consta. Era o femeie frumoasă,deşteaptă şi cultivată (vorbea foarte bine latina,avea cunoştinţe de astronomie).
Cu toate că numele ei era cunoscut şi dincolo de graniţele egiptene,Sfânta nu s-a amăgit cu succese trecătoare şi nu s-a lăsat purtată de orgolii distrugătoare.
Şi-a căutat neîncetat alesul
Mulţi tineri bogaţi ar fi vrut să se căsătorească cu ea,însă frumoasa tânăra de 18 ani nu-l
găsea pe niciunul potrivit.
Dându-şi seama că era destul de greu să găsească un bărbat care să întrunească toate calităţile dorite de ea,părinţii au cerut ajutorul unui duhovnic. Acesta trăia într-o peşteră din afara Alexandriei.
De la duhovnic,Ecaterina primeşte o icoană cu Maica Domnului şi Pruncul Iisus în braţe,iar preotul o sfătuieşte să se roage cu tot sufletul pentru a-şi găsi alesul.
În noaptea aceea,Ecaterina se roagă cu toată puterea pentru dorinţa sa. Făcându-se târziu şi adormind,o visează pe Maica Domnului cu Iisus.
Nefiind botezată,Ecaterina nu poate vedea chipul Mântuitorului şi astfel înţelege că numai viaţa creştină îi poate aduce dezlegarea pentru visul ei. Apoi,preotul o botează şi astfel devine vrednică de căsătorie.
După convertire,Ecaterina află că marea ei iubire este învăţătura lui Iisus,care îi spune:
În urma unui discurs impresionant despre viaţa creştină,Ecaterina reuşeşte să convertească 50 de filosofi păgâni şi mai târziu pe cei care locuiau la palat.
Mâniat de toate acestea,împăratul porunceşte ca tânăra să fie biciuită şi întemniţată fără hrană. Cu toate acestea,ea nu renunţă la credinţă şi la „mirele” ei.
Ca urmare,pe 25 noiembrie,Sfânta este sacrificată în faţa Marii Adunări din Alexandria. Se spune că la tăierea capului ei a curs lapte şi că îngerii i-au purtat trupul neînsufleţit până la Muntele Sinai.
Rugăciunea Sfintei Ecaterina
„Doamne Iisuse Hristoase,primeşte sufletul meu,pe care l-am adus Ţie ca jertfă pentru dragostea Ta.
Adu-Ţi aminte,Doamne,căci trup şi sânge sunt şi nu lăsa greşelile mele cele făcute din neştiinţă ca să fie arătate de cumpliţii ispititori la înfricoşata Ta judecată,ci spală-le cu sângele pe care-l vărs pentru Tine şi rânduieşte ca trupul acesta,care,rănindu-se,se taie cu sabia,să fie nevăzut de vrăjmaşii Tăi cei ce mă prigonesc.
Caută dintru înălţimea Ta,Doamne,şi asupra poporului acestuia care stă înainte şi-l povăţuieşte la lumina cunoştinţei Tale. Şi acelora care vor chema prin mine numele Tău cel preasfânt dă-le toate cererile cele spre folos,pentru ca de toţi să se laude măririle Tale în veci“.