Sfântul Apostol Luca, doctorul de suflete

18 octombrie 2011   Spiritualitate

Marele Apostol şi Evanghelist Luca este sărbătorit de toată suflarea creştină la 18 octombrie. Despre exemplul lui de credinţă şi despre ce a însemnat el pentru creştinătate afli în cele ce urmează.

Grec la origine,Sfântul Evanghelist Luca a învăţat meşteşugul vindecării de boli,devenind un medic priceput.

Viaţa lui s-a schimbat,însă,din momentul în care L-a cunoscut pe Mântui­tor,la Ierusalim.

Când l-a auzit pe Hristos vorbind şi când a înţeles învăţăturile Sale,şi-a dat seama că menirea lui este să cunoască pe adevăratul Dumnezeu şi să-i înveţe şi pe alţii cum să-L afle.

Aşa a devenit unul dintre cei 70 de apostoli ai lui Iisus,despre care scrie chiar în Evanghelia lui:

„A arătat Domnul şi pe mulţi alţii şaptezeci şi i-a trimis,câte doi,înaintea feţii Sale,în toată cetatea şi focul”.

Cum «s-a născut» Evanghelia lui Luca

În anul 50 d. Hr.,Sfântul Luca l-a cunoscut pe Apostolul Pavel,care l-a ales să-i fie însoţitor la răspândirea Evangheliei.

Curând,el a devenit „doctorul iubit” al apostolului şi cel care l-a urmat în toate călătoriile sale,luând însemnări despre învăţăturile Mântuitorului.

Peste ani,aceste însemnări aveau să fie cuprinse în două cărţi ale Nou­lui Testament,„Evanghelia” şi „Cartea Faptele Apostolilor”,ambele extrem de importante pentru cunoaşterea adevărului dumnezeiesc şi a istoriei Bisericii Creştine.«Doctorul prea iubit» al Apostolului Pavel

Părtaş al suferinţelor şi al ostenelilor Apostolului Pavel,Sfântul Luca i-a stat alături acestuia şi în prima călătorie la Roma,la judecată.

După ce apostolul a fost arestat a doua oară,apoi ucis,Sfântul Luca,cel care se ocupase până atunci de tămădui­rea trupească a pacienţilor lui,a decis să se dedice cu totul vindecării sufleteşti a oamenilor.

A continuat misiunea apostolică a Sfântului Pavel,propovăduind Evanghelia   cu înfocare în Grecia,Macedonia,Dalmaţia şi Egipt.

Sfântul Luca,unul dintre primii iconari

Medic priceput şi filosof,Sfântul Luca avea şi un talent înnăscut pentru artele plastice,pe care l-a folosit tot în scopul răspândirii credinţei creştine.

A pictat în ceară şi în culori peste 70 de icoane care o înfăţişează pe Maica Domnului,pe Apostolii Petru şi Pavel. D

upă ce a realizat primele icoane,le-a dus Fecioarei Maria,care i-a spus:„Darul Celui născut de Mine să fie cu ele!”

O parte dintre icoanele Sfântului au fost duse de cei doisprezece apostoli pe meleagurile unde şi-au săvârşit apostolatele.

Apoi,peste ani,au fost găsite în mod miraculos. De pildă,în timpul rugăciunii sale,Sfintei Eufrosina i s-a arătat Maica Sfântă,care i-a indicat unde se afla una dintre icoane:„Această icoană a mea este pictată de Evanghelistul şi pictorul Luca”.

Una dintre icoanele realizate de Sfântul Luca este păstrată la Schitul Nămăieşti

Ploaie lecuitoare,la mormântul lui

Sfântul Luca a trecut la Domnul la o vârstă înaintată,de peste 80 de ani,ca un adevărat martir.

A fost spânzurat în Cetatea Thebes,din Grecia,şi tradiţia spune că pe locul unde a fost înmormântat a plouat cu apă limpede şi înmiresmată.

Mai mult decât atât,această apă îi tămăduia pe cei care sufereau de boli de ochi.

Mai târziu,  în anul 357,moaştele sale au fost aduse la Constantinopol,în Biserica Sfinţilor Apostoli,apoi,în anul 1177,în Italia,la Padua.

Nu de mult,în anul 1992,episcopul ortodox al Thebesului şi Levantului,a cerut episcopului catolic de Padua o parte a moaştelor sfântului (o coastă),care a fost readusă în Thebes,locul unde se află şi astăzi mormântul Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.

Icoana pictată de Sfântul Luca,în România

La Schitul Nămăieşti,din Târgovişte,judeţul Câmpulung–Muscel,se găseşte una dintre cele mai vechi icoane ale creştinătăţii,realizată chiar de Sfântul Apostol Luca.

Ea o întruchipează pe Fecioara Maria cu pruncul Iisus în braţe.

Se spune că însăşi Maica Domnului a cerut sfântului ca 12 dintre icoanele pe care le va picta s-o înfăţişeze alături de pruncul sfânt şi să fie date celor 12 apostoli,pentru a fi duse în întreaga lume.

Dintre ele,au mai rămas trei,una la Schitul Nămăieşti,alta în Grecia şi a treia la Vatican.

Mai multe