Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) alungă duhurile necurate

26 octombrie 2015   Spiritualitate

În fiecare an, pe 27 octombrie este prăznuit Sfântul Dimitrie cel Nou. Mii de pelerini vin pe Dealul Patriarhiei, din Bucureşti, pentru a se închina la moaştele sale.

O viaţă retrasă,plină de rugăciune

Născut în veacul al XIII-lea,într-o familie de ţărani din satul Basarabov,din sudul Dunării,Sfântul Dimitrie a dus din copilărie o viaţă virtuoasă. Când a crescut,a intrat călugăr într-o mănăstire,iar,după o vreme,a hotărât să se retragă într-o peşteră,unde a trăit în singurătate deplină,neştiut de oameni. A dus o viaţă sfântă,rugându-se zi de zi,cu lacrimi,pentru toţi oamenii. Cunoscându-şi dinainte ziua morţii,atunci când i-a venit sorocul s-a întins între două lespezi de piatră şi şi-a dat,în pace,sufletul lui Dumnezeu. La trei veacuri după moartea lui,o ploaie torenţială a făcut ca apele râului să urce până la peştera în care trăise. Şuvoaiele dezlănţuite au luat cu ele trupul Sfântului şi l-au purtat până în apropierea satului său natal.

Vindecări miraculoase

După multă vreme de la această întâmplare,Sfântul Dimitrie i-a apărut în vis unei fetiţe bolnave,poruncindu-i să ceară părinţilor s-o ducă pe malul râului,pentru a fi vindecată. De cum au aflat sătenii,au pornit şi au însoţit familia fetiţei la locul în care,mai înainte,observaseră o lumină misterioasă,despre care credeau că ascunde o comoară. Oamenii au săpat şi au descoperit trupul Sfântului,strălucind de harul Duhului Sfânt. Fetiţa s-a vindecat pe loc. De atunci au început să fie cinstite moaştele Sfântului,care au rămas în satul Basarabov,unde s-au întâmplat multe alte minuni.

Din Basarabov,la Bucureşti

În anul 1774,armata rusă a ajuns în preajma satului Basarabov. Moaştele Sfântului au fost luate ca să fie duse în Rusia,de teamă să nu fie profanate de turci. Când cortegiul a ajuns la Bucureşti,un creştin evlavios i-a cerut generalului să le lase românilor. El s-a îndurat,iar trupul Sfântului a fost aşezat în biserica Mitropoliei de la Bucureşti. De când au început să se facă procesiuni la racla acestui slujitor al Domnului,războiul s-a încheiat şi ciuma n-a mai făcut victime. Recunoscători pentru binecuvântările primite,credincioşii îl cinstesc şi astăzi ca protector al oraşului şi al întregii ţări.

 

Dorinţe împlinite

Zecile de mii de pelerini vin din toată ţara să se închine la moaştele Sfântului,fără să se sperie de vremea rece a sfârşitului de octombrie. Mulţi doresc să primească însănătoşire,ajutor în problemele pe care le au,dar şi să se apropie mai mult de Dumnezeu prin jertfa pe care o fac.

Totodată,oamenii devin mai solidari unii cu ceilalţi. Atmosfera este caldă,în ciuda vremii friguroase,iar lumina credinţei se aprinde şi mai intens în inimile pelerinilor.

Rugăciune către Sfântul Dimitrie cel Nou

Apărătorule al nostru din nevoie,pentru lucrarea de multe minuni laude de mulţumiri aducem ţie,noi,nevrednicii,şi ca acela ce eşti minunat şi preamilostiv,izbăveşte-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ţie:bucură-te,făcătorule de minuni,Sfinte Părinte Dimitrie! (fragment din „Acatistul Sfântului Dimitrie Basarabov“).

Mai multe