Sfântul Dimitrie dezleagă puterea mirului

24 martie 2011   Spiritualitate

26 octombrie este o zi importantă în calendarul ortodox: sărbătoarea dedicată Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Iată un bun prilej să aflăm ce legătură are acest praznic cu ritualul miruirii.

Ungerea cu untdelemn sfinţit,simbol al „dăruirii milei lui Dumnezeu”,după cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur,se face în fiecare biserică după liturghia de duminică şi după slujbele de la marile sărbători,dar şi la alte slujbe,cum sunt Utrenia şi Vecernia.

Mirul cu care sunt unşi cei bolnavi la slujba de Maslu are puterea de a le linişti sufletul şi de a le uşura durerile. Mai trebuie ştiut că untdelemnul sfinţit provine de la candelele din apropierea icoanelor sau a moaştelor sfinţilor martiri.

Odată primit,se spune că este bine să nu te speli imediat după ce te-ai întors de la biserică,mirosul său însoţindu-te de-a lungul zilei şi amintindu-ţi de învăţăturile sfinte.Ce semnifică ungerea cu mir

La început,ungerea cu untdelemn nu era un rit bisericesc,ci se făcea strict spre vindecarea trupească. Practicată mai apoi pentru venerarea sfinţilor martiri,miruirea este săvârşită şi astăzi de către preoţi,cu credinţa că tot ceea ce vine în contact cu sfinţii,chiar şi indirect,cum este uleiul de la candelele icoanelor lor,devine un mijloc prin care orice credincios poate percepe binefacerile lui Dumnezeu.

De aceea,astăzi,la sărbătorile mari,aşa cum este şi aceea a Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir,ortodocşii obişnuiesc să vină la biserică,să primească mirul de la icoana sfântului prăznuit sau pe acela prelins de pe moaştele sale şi să înalţe rugăciuni pentru iertarea de păcate şi întărirea în credinţă.

Unul dintre sfinţii ale căror moaşte sunt izvorâtoare de mir este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie,prăznuit la 26 octombrie. Moaştele sale se găsesc în Salonic,oraşul grecesc pe care l-a guvernat în timpul vieţii. Se spune că atunci când a fost martirizat din cauză că se ruga lui Hristos şi-i ajuta pe creştini,din trupul său a curs mir tămăduitor de boli.

În oraşul grecesc Salonic,pe locul unde a fost martirizat Sfântul Dimitrie se află azi o frumoasă biserică vizitată de nenumăraţi pelerini. În partea stângă a naosului sunt păstrate moaştele sfântului într-o biserică în miniatură,hexagonală,cu acoperişul de argint.

În cripta subterană,unde a avut loc martiriul,pelerinii pot vedea o fântână antică,în care se spune că ar fi fost aruncat trupul sfântului. Toţi cei care ajung să se închine la moaştele sfântului pot lua şi ulei sfinţit pentru a le fi de folos.

Când nu poţi ajunge la biserică din cauza vreunei boli,unge-te cu mir precum acela luat de la Sfântul Dimitrie. Dacă ai credinţă în puterea mirului,te însănătoşeşti curând. În funcţie de locul sfinţit,mirul te ajută să învingi diferite patimi.

Dacă îl duci la frunte,îţi va da gândul bun,la piept va domoli dorinţele şi va sfinţi inima,la ochi,urechi sau la gură va sfinţi simţurile,la mâini şi la picioare îţi va da ajutor să duci la bun sfârşit treburile de peste zi şi te va întări sufleteşte.

Rugăciunea Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir

O,răbdătorule de chinuri al lui Hristos,Izvorâtorule de Mir,Sfinte Mare Mucenice Dimitrie,această a noastră rugăciune,ce aducem ţie acum cu umilinţă,primeşte-o şi de bolile sufleteşti şi trupeşti şi de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi,cu rugăciunile tale cele bineprimite către Dumnezeu ne păzeşte,ca împreună cu tine în veacul ce va să fie să cântăm Lui:Aliluia. Cu ale lui sfinte rugăciuni,Doamne,miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Mai multe