Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, dascăl al credinţei drepte. Învăţăturile sale pentru a te apropia de Dumnezeu

31 decembrie 2021   Spiritualitate

Astăzi, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Învăţăturile sale i-au călăuzit pe mulţi credincioşi, iar regulile sale monahale au rămas temelie a vieţii mănăstireşti.

Născut într-o familie numeroasă, Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei cinci fraţi din cei nouă care au devenit sfinţi laolaltă cu părinţii lor, Vasilie şi Emilia. I s-a dat un nume răspândit în lumea creştină, provenind din termenul grecesc „basileios‟, cu sensul de împărat sau rege. Sfântul Vasile cel Mare a fost Arhiepiscop în Cezareea Capadociei, oraş din antichitate, aflat în zona centrală a Asiei Mici. A fost numit în momente grele pentru creştinătate, când ereticii Arie şi Macedonie au câştigat de partea lor pe Împăratul Valens. Sfântul Vasile a dus atunci o luptă înverşunată, prin scris şi prin cuvânt, pentru a apăra Creştinismul, cu toate că în acest fel şi-a atras ura împăratului.

A îndemnat la milostenie

Sfântul este şi protector al familiei, al săracilor şi al celor care traversează perioade foarte grele din viaţa lor. Nu întâmplător, în timpul vieţii sale, a fost primul părinte bisericesc care a ridicat spitale şi azile pentru nevoiaşii bolnavi şi neputioncioşi. A îndemnat pe toţi cei cu stare să doneze din averile lor pentru ca şi oamenii lipsiţi de posibilităţi materiale să aibă o viaţă mai bună. A dat un exemplu şi, după moartea părinţilor lui, el însuşi şi-a împărţit întreaga avere săracilor. „Toate bunurile pământeşti pe care le posezi, să le transpui în lăcaşurile cereşti, ca şi cum tu de acolo ai fi venit. În felul acesta, când vei fi chemat de Domnul, vei merge în linişte şi cu plăcere.‟ („Învăţătură către fiul duhovnicesc‟).

A menţinut dreapta credinţă

Sfântului Vasile cel Mare îi datorează toţi creştinii ortodocşi credinţa în Sfânta Treime. A combătut pe aceia care susţineau că Duhul Sfânt nu este o fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul. El a fost unul dintre cei care au insistat să explice şi să transmită mai departe că Dumnezeu este o singură fiinţă în trei ipostaze sau persoane de nedespărţit, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Pentru lupta pe care a dus-o este posibil ca sfântul să fi primit darul săvârşirii de minuni. În fiecare duminică, după slujba pe care ţinea, însănătoşea pe bolnavi şi alunga duhurile rele. Nu întâmplător, cea mai mare putere de alungare a blestemelor, a duhurilor necurate şi de vindecare a unor boli stă în moliftele Sfântului Vasile.

Învăţăturile sale pentru a te apropia de Dumnezeu

Sfântul Vasile cel Mare a convins pe mulţi atei să creadă în Dumnezeu şi avea un sfat pentru oricine. Chiar şi în ultima zi a vieţii sale l-a convertit la creştinism pe medicul ateu care l-a îngrijit. În lucrarea sa, „Învăţătură către fiul duhovnicesc‟ se găsesc o serie de învăţături pe care le-a lăsat pentru cei care doresc să scape de patimi şi să se apropie mai mult de Domnul: „Întotdeauna să pui înaintea ochilor ultima zi din viaţa ta. Când te scoli în zorii zilei, să nu fii sigur că mai ajungi până seara; de când îţi întinzi trupul în pat să se odihnească, să nu tragi nădejde că vei mai vedea lumina zilei, astfel te vei putea înfrâna mai uşor de la toate patimile‟, „Dumnezeu nu vrea să fie iubit prin vorbe, ci prin inimă curată şi fapte bune. Cine zice: «iubesc pe Dumnezeu», dar nu păzeşte poruncile Lui, acela este mincinos. (…) Dacă pe părinţii pământeşti îi iubim cu atâta dragoste, deşi au muncit puţin timp pentru noi, cu atât mai mult trebuie să iubim pe Tatăl Ceresc!‟.

Sursă foto: Pinterest

Mai multe