Sfântul Ilie aduce ploaia
Este sărbătorit în fiecare an pe 20 iulie, fiind considerat o divinitate solară, deoarece are puterea de a controla forţele naturi, în special ploile, tunetele şi fulgerele.
S-a născut în cetatea Tesve din Israel,de unde şi-a luat şi numele de Tesviteanul,fiind fiul lui Sovac,un preot al vechii legi. Se spune că la naşterea sa,tatăl lui a văzut cum pruncul a fost înfăşurat în haine de foc de oameni îmbrăcaţi în alb şi i s-a dat să mănânce o flacără. Preoţii din templu au interpretat prin acest semn că Ilie va fi unul dintre slujitorii lui Dumnezeu.
Lupta cu idolii păgâni
Încă de copil,acesta a arătat o mare apropiere de divinitate. Se ruga în fiecare zi,ţinea post neîntrerupt şi respecta cu stricteţe legile lui Dumnezeu. Ilie a trăit în vremea regelui Ahab din Israel şi pentru că acesta se închina la idoli păgâni,sfântul l-a înfruntat pe rege şi i-a cerut să revină la credinţa lui Dumnezeu. Cum regele,care era căsătorit cu o prinţesă păgână,nu a vrut acest lucru,Ilie a prevestit o secetă cumplită peste ţinut. Iar vorbele sale s-au adeverit,apele au secat,pământul s-a uscat şi oamenii şi animalele au murit de foame şi de sete. Seceta a ţinut câţiva ani şi,pentru ca ploile să revină,el i-a cerut regelui să ridice un altar pe muntele Carmel,unde să aducă o jertfă atât zeilor săi păgâni,cât şi lui Dumnezeu. Ahab s-a rugat mai întâi zeului Baal,însă nu s-a întâmplat nimic. Când a venit momentul să i se închine lui Dumnezeu,o flacără s-a coborât din ceruri şi a a prins jertfa. Doar atunci s-a oprit seceta.
A înfăptuit minuni
Se spune că pe timpul marii secete,Sfântul Ilie,înveşmântat în piele de oaie şi de viţel,a plecat la râul din Chorrath,unde a trăit cu pâine adusă dimineaţa şi seara de corbi. Când răul a secat,Ilie a fost găzduit de o văduvă. Din ultimele ingrediente pe care le avea,aceasta i-a copt lui Ilie o pâine. Ca răsplată,covata cu făină şi ulciorul cu ulei nu au mai rămas niciodată goale până ce a nu a trecut seceta. La câteva zile după ce proorocul a fost primit în casă,fiul văduvei a murit brusc. Îndurerată,ea l-a acuzat pe Ilie de moartea fiului. Atunci sfântul l-a luat pe băiat în braţe şi l-a rugat pe Dumnezeu să-i redea viaţa. În scurt timp băiatul a deschis ochii şi a înviat din morţi.
Ridicarea la cer
Pentru viaţa sa pioasă,Sfântul Ilie nu a trecut la cele veşnice,ci a fost ridicat la cer cu un car de foc tras de cai. Se spune că că Ilie cutreieră norii şi-i urmăreşte pe diavoli,pentru a-i împiedica să ducă oamenii în păcat. Când vede un diavol,aruncă un fulger spre el,salvând astfel un suflet de a cădea în ispită.
Obiceuri şi tradiţii
În această zi se culeg busuiocul,precum şi alte plante de leac,care mai apoi sunt agăţate sub streaşina casei la uscat. Nu este bine să mănânci mere până la această dată,deoarece merele sunt fructele Sfântului Ilie. Se spune că cine nu respectă acest obicei îl înfurie pe sfânt care abate grindina spre acele locuri. Sunt aduse ofrande morţilor,iar pentru ca cei plecaţi să se înveselească,se cheamă copii sub un măr,se scutură copacul,iar merele care cad sunt dăruite celor mici.
Ştiai că...
... în trecut, 20 iulie era prima zi în care ciobanii aveau voie să coboare în sate? Cu această ocazie ei le dăruiau iubitelor sau soţiilor furci de tors,lucrate în perioada în care au fost cu oile pe munte.
Info plus
Se spune că dacă tună în această zi,merele vor fi viermănoase,iar dacă plouă,atunci ploaia va continua 20 de zile la rând.