Sfântul Pantelimon tămăduieşte bolnavii. Ce rugăciune să spui

27 iulie 2012   Spiritualitate

În fiecare an, la 27 iulie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Puţini ştiu însă că Sfântul Pantelimon are puterea de a-i vindeca pe cei care i se roagă şi-şi pun toată încrederea în Dumnezeu.

Pe drept cuvânt a fost numit „doctorul fără de arginţi”. În timpul vieţii,şi-a împărţit toate bogăţiile cu săracii şi n-a acceptat niciodată să fie răsplătit cu bani pentru tămăduirile pe care le făcea. Singurul lucru pe care îl cerea era ca omul vindecat să creadă în Hristos,Cel venit pe pământ pentru a-i lecui fizic şi sufleteşte pe toţi cei ce cred în El.

Sfântul Pantelimon a ales credinţa în locul averii

Pantoleon i-a fost numele dat de tatăl său,un senator păgân,ceea ce în greacă însemna „cel puternic precum un leu”. Provenind dintr-o familie bogată a Imperiului Roman,Sfântul Pantelimon a învăţat medicina de la un doctor de renume al vremii sale.

A ajuns atât de priceput,încât însuşi împăratul Maximian şi-a dorit să-l aibă ca medic personal. Însă,destinul său s-a schimbat după ce l-a cunoscut pe cel care va deveni Sfântul Ermolae şi care i-a arătat o altă faţă a ştiinţei medicale.

De la el a învăţat că medicina nu-i decât o ameliorare trecătoare a suferinţei trupeşti şi că adevăratul leac este credinţa în Hristos,singurul vindecător real,care a adus mântuirea fără să ceară în schimb bunuri materiale. Atunci, Sfântul Pantelimon s-a hotărât să-şi dea toată averea săracilor şi să-i însănătoşească fără a primi vreun ban.

Rugăciunea,leacul său cel mai puternic

Prin rugăciunile sale către Dumnezeu îi făcea bine pe cei rămaşi fără de nădejde. Odată,întâlnind un copil muşcat de o viperă,Sfântul a căzut în genunchi şi s-a rugat până când copilul s-a înzdrăvenit. A fost ispitit cu bogăţii,dar a continuat să trăiască modest,crezând în răsplata lui din Ceruri.

Minuni săvârşite prin credinţă de Sfântul Pantelimon

Vindecarea de orbie a unui creştin pedepsit de împărat şi credinţa lui mărturisită l-au adus în faţa împăratului Maximian. Pantoleon,cum i se spunea Sfântului,atinsese ochii bolnavului şi se rugase pentru însănătoşirea lui,spunând că îl va face bine prin puterea lui Dumnezeu.

Chiar sub privirile împăratului a vindecat şi un paralitic,făcându-l să se ridice în numele lui Hristos. Atunci, Sfântul Pantelimon a fost supus la multe chinuri,iar înaintea morţii lui un glas s-a auzit din ceruri:„Tu vei fi de acum adăpost deznădăjduiţilor,ajutor celor încercaţi,doctor bolnavilor şi teroare demonilor. De aceea,numele tău va fi Pantelimon”,care însemna cel milostiv.

Credinţa vindecă toate bolile

Acum,moaştele sale se află la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa. Se spune că,dacă mergi acolo şi te rogi Sfântului,eşti binecuvântat cu linişte sufletească şi sănătate. Acatistul Sfântului Pantelimon sau rugăciunea Sfântului Pantelimon şterg suferinţele şi temerile,apără de primejdii,alungă gândurile rele,alină pe cei orfani şi pe văduve.

Îndemnul Sfântului este să rabzi necazurile date ca să ţi se şteargă păcatele şi să crezi în Tatăl. Minunile stau dovadă că atunci când nu mai găseşti remediu pentru boala unei fiinţe dragi,stându-i alături şi mângâind-o îi ameliorezi suferinţa,dar numai Dumnezeu o poate vindeca dacă te rogi cu credinţă.

Cea mai puternică rugăciune

Rugăciune către Sfântul Pantelimon

Dacă suspinăm în ceas de noapte, Cu rugi scurte,transformate-n şoapte, Urechile Sfinţilor sunt gata Păsul să ne-asculte de îndată! Iar Pantelimon cel sfânt şi blând, Preamilos,cu daruri luminând, Roagă-se cu dor la Dumnezeu, Să fim fericiţi şi noi mereu! Felurimi de griji şi încercări Se-mpletesc în luciul ăstei mări, Corabia vieţii e-n furtună; Sfinte făr' de-arginţi,cârma ne-ndrumă! Cei neliniştiţi strigă la tine, Cei bolnavi vin ca să se închine, Cei căsătoriţi cer întărire, În pace deplină şi iubire; Suntem obosiţi de răutate, Însetaţi de cea de sus dreptate, Flămânzi după mângâieri de har, Sfinte Doctor,mijloceşte iar! Mijloceşte mila şi iertarea, Dăruieşte ruga şi răbdarea, Sfinte bun,arată drumul drept, O,Pantelimon cel înţelept!

Mai multe