Sfeştania aduce pacea în casă

9 februarie 2012   Spiritualitate

Indiferent de perioada anului, creştinii se pot ruga pentru sănătate şi linişte în casă prin slujba Sfeştaniei. Prin aceasta, preotul sfinţeşte cu agheasmă locuinţa şi rosteşte rugăciuni pentru îndepărtarea relelor.

Slujba Agheasmei mici,cum mai este denumită popular Sfeştania,se poate face în orice moment al anului şi în orice zi a săptămânii.

Ea aduce,fără doar şi poate,bunăstare şi spor în casele credincioşilor.

Cu această ocazie,preotul stropeşte pereţii şi pe cei care locuiesc în casă cu apă sfinţită şi îi însemnează cu mir,făcând semnul crucii.

Totodată,preotul se roagă împreună cu membrii familiei,cerând ocrotirea şi binele casei,dar mai ales sănătate sufletească şi trupească.

AghEasma alungă relele şi spală păcatele

Folosul acestei slujbe dedicată casei este precum taina spovedaniei pentru sufletul omului. De aceea,se spune că Sfeştania e aducătoare de sănătate spirituală.

Dacă prin spovedanie mărturisim păcatele spre a fi iertate,Sfeştania purifică locuinţa pentru binele celor care locuiesc în ea,o feresc de lucrările rele ale oamenilor din afara ei.

Duhovnicii mai spun că păcatele şi fărădelegile noastre „pătează” spaţiul în care trăim,după cum faptele bune şi curăţenia vieţii noastre sfinţesc acest loc.

Post,înainte de toate

Înainte de Sfeştanie,este bine ca toţi membrii familiei să se spovedească.

Dacă Sfeştania nu se săvârşeşte în perioada vreunui post,atunci cei din casă trebuie să postească trei zile înainte sau cel puţin în ziua în care se face Sfeştania.

Mai mult,trebuie să ne ferim de ceartă sau de orice alte rele care ne împing la păcat.

Înainte de a primi preotul în casă,se face curăţenie şi se deschid larg toate uşile camerelor.

«Toate zilele sunt de la Dumnezeu»

De-a lungul timpului,s-a împământenit obiceiul ca Sfeştaniile să fie făcute doar în zilele de post.

„Cum în martie este întotdeauna Postul Mare,s-a răspândit ideea că aceasta ar fi luna potrivită pentru o astfel de slujbă.

Adevărul este însă că toate zilele sunt de la Dumnezeu. Nu ziua sfinţeşte apa şi binecuvântează casa,ci harul lui Dumnezeu prin rugăciunea preotului.

În orice zi ne putem pierde sau ne putem sfinţi”,spune preotul-paroh Vasile Răducă,în cartea sa intitulată „Ghidul creştinului ortodox de azi”.

Rugăciune rostită pentru sfinţirea casei

„Această apă sfinţită,pe care Duhul Sfânt,prin rugăciunile preoţilor,o sfinţeşte,are multe feluri de lucrări,precum însăşi ectenia sfinţirii şi rugăciunea mărturisesc:prin stropirea ei,duhurile cele viclene din tot locul se alungă;se iartă şi păcatele cele mici de peste toate zilele,adică nălucirile diavoleşti şi gândurile cele rele;mintea se curăţeşte de lucrurile cele spurcate şi se îndreaptă spre rugăciune;bolile le goneşte şi dă sănătate sufletească şi trupească. Toţi cei ce o primesc cu credinţă iau sfinţenie şi binecuvântare.”

Cum te pregăteşti?

Masa în faţa căreia va sta preo­tul va fi acoperită cu o faţă albă şi va fi orientată spre răsărit.

Pe ea se aşază un vas larg cu apă,un mănunchi de busuioc,două sfeşnice mici cu lumânări sau un vas strâmt la gură (un pahar sau o ceaşcă),un vas de metal,tămâie,chibrituri,o icoană (dacă masa nu este în faţa icoanei din casă),un pomelnic cu cei care locuiesc în casă (sau cu alte rude în viaţă sau decedate).

Mai pot fi puse pe masă:o pâine,puţin ulei şi vin,care simbolizează roadele pământului date de Dumnezeu spre binecuvântare.

Mai multe