Sfinţi care au purtat rănile Mântuitorului
Pe unii dintre cei care cred în El, Iisus i-a ales să ia parte la suferinţele lui. Padre Pio şi Sfântul Francisc din Assisi au trecut peste această grea încercare şi au rămas fermi în credinţa lor.
În momentul răstignirii,trupul lui Iisus a suferit răni cumplite. Mulţi creştini susţin că au moştenit aceste răni de la Mântuitor.
Chiar dacă sute de medici au încercat să le vindece,rănile n-au putut fi tratate. Se spune că prin ele curge sângele lui Hristos şi nu al celui care suferă. Ştiinţa nu şi-a dat verdictul,considerându-le fenomene paranormale,iar Biserica este sceptică atunci când i se cere să le recunoască. Nu există mărturii credibile ale apariţiei „stigmatelor” mai vechi de secolul al XIII-lea. Primul care le-a purtat a fost Sfântul Francisc din Assisi.
Povestea Sfântului Francisc di Assisi
Sfântul Francisc s-a născut la Assisi, Italia, în anul 1182, într-o familie bogată. Era o fire veselă şi dorea să ajungă un mare cavaler. Luptând într-un război, Francisc a căzut prizonier şi a stat în închisoare doi ani. Aici a avut timp să mediteze la problemele de credinţă şi s-a apropiat de divinitate.
El a promis că, dacă
va ieşi din închisoare,se va dărui lui Dumnezeu. Când s-a întors acasă, a renunţat la avere şi s-a dedicat în întregime slujirii celor săraci. Mai târziu, avea să întemeieze Ordinul Franciscanilor, care-i poartă şi azi numele.
Mâinile şi picioarele lui aveau semnele cuielor
Istoricii creştini cred că Sfântul Francisc din Assisi a „primit” rănile divine în localitatea italiană La Verna. În seara de 14 septembrie 1224,un însoţitor al său lăsa o mărturie care avea să străbată veacurile:„A avut o viziune. A văzut un serafim,înger cu şase aripi ce stătea pe o cruce. Îngerul i-a dat darul celor cinci răni ale lui Hristos”. Mâinile şi picioarele Sfântului Francisc păreau străpunse de cuie îndoite spre spate. Scrierile din acea vreme spun că suferea mult, dar că nu se plângea, ba chiar îi ajuta pe toţi cei care-i cereau ajutorul.
Padre Pio a sângerat jumătate de secol
Un alt caz celebru este cel al călugărului Padre Pio, născut în Pietrelcina,Italia. Din copilărie, Francisc a dorit să se dedice slujirii lui Dumnezeu. Unul dintre evenimentele care i-au marcat viaţa a fost cel din dimineaţa de 20 septembrie 1918 când,rugându-se în faţa Crucifixului, a primit „darul stigmatelor”. Aceste răni au rămas sângerânde timp de jumătate de secol. Medici, ziarişti, oameni de rând au încercat să-i descifreze „misterul”, iar el i-a primit cu bunătate, încercând să-i ghideze după Învăţătura lui Hristos.
"Darul stigmatelor"
Padre Pio a devenit vestit şi prin faptul că citea în sufletele oamenilor,prevedea viitorul şi-i vindeca pe bolnavi. Toţi cei care mergeau la el spuneau că răspândeşte o mireasmă plăcută, în ciuda rănilor care-i acopereau trupul. Padre Pio a trecut la cele veşnice pe 23 septembrie 1968 şi a fost canonizat de către Papa Ioan Paul al II-lea pe 16 iunie 2002. Înainte să moară, i-au dispărut stigmatele, aşa cum prevăzuse. Acum, trupul lui este parţial neputrezit. În fiecare an, aproape un milion de oameni merg la San Giovanno Rotondo, unde este îngropat, pentru a se închina la mormântul său.