Sfinţii apostoli ne îndeamnă la rugăciune

29 iunie 2011   Spiritualitate

Cei mai mari propovăduitori ai Evangheliei lui Iisus, Sfinţii Petru şi Pavel, sunt sărbătoriţi de credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici în fiecare an, pe 29 iunie.

Apostolii Petru şi Pavel s-au evidenţiat prin faptele lor extraordinare pentru răspândirea creştinismului. Din Asia şi până în Italia,au înfiinţat nenumărate comunităţi creştine şi au hirotonit sute de episcopi şi de diaconi. Dar de unde a început drumul devenirii lor ca Apostoli?

Pavel,fost persecutor al creştinilor

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în cetatea Tars,din Asia Mică,având părinţi evrei. A fost un duşman de temut al creştinilor,până în ziua în care,în drum spre Damasc,Isus i-a apărut şi i-a vorbit. Atunci,Mântuitorul i-a încredinţat misiunea de a predica Sfânta Evanghelie.

Ajuns la Damasc,Pavel s-a convertit la creştinism şi a intrat în Biserică drept „vas ales să poarte numele lui Iisus înaintea neamurilor”. Apoi a răspândit învăţăturile creştine în Imperiul Roman,în Macedonia şi în Grecia,în împrejurimile Atenei.

Petru a pus temelia creştinismului

Dintr-un simplu pescar din Betsaida Galileii,Simon a devenit unul din cei trei Apostoli pe care Iisus Hristos i-a făcut martori ai slavei dumnezeieşti,pe Muntele Tabor. Rebotezat Petru,el a devenit unul din fondatorii Bisericii Creştine.

El era fratele Sfântului Andrei,un alt propovăduitor al creştinismului,ceea ce denotă că proveneau dintr-o familie credincioasă. Apostolul Petru a fost răstignit la ordinul Împăratului Nero pe locul unde s-a clădit Catedrala San Pietro din Roma.

L-au slujit pe Dumnezeu cu suflet curat

Cei doi Apostoli l-au slujit pe Dumnezeu cu sufletul curat şi cu devotament. În scrierea „Faptele Apostolilor”,Sfântul Pavel spune:„N-am ţinut seama de nimic,nici n-am pus vreun preţ pe viaţa noastră,numai ca să împlinim calea noastră şi slujba pe care am luat-o de la Domnul Iisus,de a mărturisi Evanghelia Harului lui Dumnezeu”.

Printre valorile răspândite de Sfinţii Petru şi Pavel cea mai preţioasă este iertarea,căci nu este hrană mai mare pentru sufletul unui creştin decât puterea de a fi mărinimos. Totodată,ei îndeamnă către rugăciune,care este poarta de legătură dintre fiinţa umană şi Dumnezeu.

Ştiai că...

…cele mai vechi reprezentări ale Sfinţilor Petru şi Pavel datează din secolul al IV-lea?

Semnificaţia cheilor şi sabiei Sfinţilor Apostoli

Sigur ai observat că,în icoane,Sfântul Apostol Pavel apare cu sabia în mână. Potrivit tradiţiei creştine,sabia este reprezentarea cuvântului lui Dumnezeu,care trebuie propovăduit pe Pământ. Cât despre cheile pe care Sfântul Petru le ţine în mână în unele reprezentări iconografice,ele întruchipează „cheile Împărăţiei Cerului”,pe care Petru le-a primit în dar de la Mântuitor.

Astfel,Iisus i-a dat puterea de a închide şi de a deschide intrarea în această împărăţie.

Mai multe