Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - tradiţii şi superstiţii! Rugăciunea care se rosteşte în această zi

27 iunie 2019   Spiritualitate

Creştin ortodocşii sărbătoresc, potrivit calendarului ortodox, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pe 29 iunie. Cu această ocazie, este bine să rostiţi această rugăciune care te apără de boli şi de necazuri.

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.”

Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului. Cei doi apostoli sunt sărbătoriţi împreuna pentru că au murit în aceeaşi zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine declanşată de împăratul roman Nero. 

Se spune că începând din această zi cucul şi privighetorile nu mai cântă, iar tot în această zi Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure. 

Ca să ai noroc tot anul şi sănătate este bine să respecţi tradiţia Moşilor de Sânpetru, ce presupune sfinţirea la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci. 

În cazul în care tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli se spune că nucile şi alunele vor fi viermănoase, iar tradiţia populară spune că nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării. 

De asemenea, în această zi, în mediul rural există obiceiul ca mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul. 

Tradiţia spune că, de Sfinţii Petru şi Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice, dar să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morţi”, iar tot în această zi oamenii împart pentru sufletele celor morţi, recomandate fiind merele dulci şi mierea. 

Mai multe