Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, îngerii creştinilor

5 noiembrie 2018   Spiritualitate

În fiecare an, pe 8 noiembrie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îi sărbătoresc pe conducătorii cetelor îngereşti, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tot în această zi sunt cinstite şi toate Puterile cereşti fără de trup.

Arhanghelii sunt cei care au misiunea de a duce mai departe cuvântul Lui Dumnezeu,să înmulţească sfânta credinţă printre oameni şi au grijă ca lumina Sfintei Evanghelii să nu se stingă niciodată. În Bucovina există credinţa că Arhanghelii sunt cei care-i păzesc pe creştini din momentul în care vin pe lume,până în clipa în care închid ochii pentru totdeauna,rugându-se la Dumnezeu pentru sănătatea lor.

Citeşte şi:

Moş Nicolae,sfântul copiilor

Ce vrăji se fac de Sfântul Andrei

Arhanghelul Mihail este cel dintâi înger al Domnului

Numele Mihail înseamnă „Puterea lui Dumnezeu“,iar din acest motiv este cel mai temut înger,cel care veghează ca oamenii să nu se abată de la calea cea dreaptă,îi ajută să regăsească drumul atunci când s-au pierdut. Este şi cel care ia sufletul unei persoane şi i-l duce Domnului,pentru ca Acesta să hotărască unde îşi va petrece odihna veşnică. Arhanghelul Mihail este înfăţişat având o sabie de foc şi despre el se crede că păstrează cheile raiului. Este într-o continuă luptă cu diavolul şi veghează la capul bolnavilor dacă acestora le este dat să moară şi la picioarele lor dacă le este sortit să trăiască.

Gavriil,arhanghelul bunelor vestiri

Numele lui semnifică „bărbat-Dumnezeu“,misiunea lui fiind de a transmite Domnului cele mai fierbinţi şi sincere rugăciuni şi să aibă grijă mai apoi ca acestea să fie îndeplinite. El a fost însărcinat de Cel de Sus să o vestească pe Fecioara Maria că-I va da naştere lui Iisus Hristos. Din acest motiv el este socotit ocrotitorul mamelor şi pruncilor.

Tradiţii în această zi Sfântă

Ca să nu-i superi pe arhangheli este bine ca de ziua lor să nu munceşti şi să faci pomeniri pentru cei morţi. Totodată,dacă vrei să ai lumină în viaţa de apoi,este bine să aprinzi în această zi o lumânare. Acestea trebuie aprinse atât pentru cei vii,cât şi pentru cei care au murit fără să aibă la cap o lumânare. Pe alocuri această sărbătoare este cunsocută şi sub denumirea Moşii de Arhangheli.

Mai multe