Sfinţii Constantin şi Elena, modele de credinţă

21 mai 2016   Spiritualitate

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi prăznuiesc în data de 21 mai a fiecărui an pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Sunt asemuiţi cu apostolii prin faptul că i-au eliberat pe creştini şi i-au protejat, oficializând Creştinismul.

În vremea lor,s-a pus capăt prigoanei creştine

Sub influenţa Sfintei Împărătese Elena,Împăratul Constantin cel Mare a devenit „un slujitor atât de devotat lui Dumnezeu,încât ai fi crezut că a fost din copilărie un discipol al Mântuitorului“,după cum scrie şi biograful său,Eusebiu de Cezareea. După ce a ajuns la conducerea Imperiului Roman,Împăratul Constantin cel Mare a pus capăt prigonirii şi martirizării creştinilor,prin publicarea Edictului de la Milan,în anul 313. Datorită acestor Sfinţi Împăraţi,religia creştină a devenit oficială,ei devenind protectorii adepţilor ei,într-o vreme în care credinţa în Hristos era ameninţată în Imperiul Roman de Răsărit.

Preţuiau simbolul Sfintei Cruci

Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este strâns legată de conştientizarea puterii Sfintei Cruci,semnul central al Creştinismului. Cinstirea Ei a început în secolul al IV-lea,în perioada Sfinţilor Împăraţi,când s-au petrecut două mari minuni:ivirea unei cruci luminoase pe cer,în luptele lui Constantin cel Mare pentru conducerea Imperiului Roman,şi găsirea Crucii lui Iisus de către Sfânta Împărăteasă Elena. După ce a ajuns Împărat,Constantin cel Mare a pus Sfânta Cruce pe actele oficiale şi pe monede şi a interzis răstignirea pe cruce a celor condamnaţi la moarte.

Vindecarea miraculoasă a Împăratului Constantin

Pentru a scăpa de lepră,Împăratul Constantin cel Mare a fost sfătuit de slujitorii lui,care se rugau idolilor,să facă baie în sângele unor prunci,dar el a ales să suporte boala decât să ucidă. Peste un timp,însă,un vis în care i-au apărut Sfinţii Petru şi Pavel i-a dezvăluit un leac diferit:botezul după o perioadă de post şi rugăciune. Un episcop sihastru l-a botezat apoi în religia creştină şi aşa împăratul s-a vindecat. În semn de mulţumire că Domnul i-a arătat îndurare,a poruncit să fie ridicată o biserică în numele Mântuitorului,unde să se boteze toţi cei care cred în El.

Au susţinut convocarea Primului Sinod Ecumenic

Urmând voia lui Dumnezeu,Împăratul Constantin cel Mare a adunat arhierei din toate părţile imperiului pentru a propovădui creştinismul. Mulţumită lui,a fost ţinut cel dintâi Sinod Ecumenic,la Niceea (pe teritoriul Turciei de azi),în anul 325. Atunci a fost stabilită de către nu mai puţin de 230 de episcopi creştini o primă regulă de calculare a datei Paştelui,după echinocţiul de primăvară,independent de cel evreiesc.

Mai multe